İzmir Metro A.Ş.’de greve bir kala TİS imzalandı

İzmir Metro A.Ş.’de greve bir kala TİS imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirketlerden Metro A.Ş. ve SODEM-SEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) ile tramvay ve metro işçilerinin örgütlü olduğu Demiryol-İş sendikası arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 20 Nisan’da başlayan görüşmelerde, işçiler METRO A.Ş.’nin ücret maddesinde vermiş olduğu teklifi kabul etmeyerek 1 Ekim tarihinde grev kararını iş yerlerine asmıştı. 22 Ekim olarak belirlenen grev gününe saatler kala sabah 05.00’da anlaşma sağlandı.

627 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde en önemli maddeler ücret ve sosyal hakları kapsayan maddelerdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı diğer şirketlerin taşıma işkolunda çalışan emekçiler ile tramvay ve metro işçilerinin aldığı ücret arasındaki fark uçurum hâline gelmiş, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Eşit işe eşit ücret” vaadi yerine getirilmemişti. 9.Dönem toplu iş sözleşmesiyle birlikte tramvay ve metro işçilerinin kök ücretleri, belediyeye ait diğer şirketlerdeki aynı işi yapan emekçilerle eşitlendi. Toplu iş sözleşmesi, metro ve tramvay işçisinin beklentisini karşıladı ve bir dizi yeni kazanım elde etmelerini sağladı.

Kazancın sebebi grev kararındaki ısrardır

İşçilerin geçtiğimiz yıllara göre daha iyi bir sözleşme imzalamalarındaki en önemli sebep 627 işçinin son dakikaya kadar grev kararındaki ısrarı olmuştur.  Metro ve tramvay işçisi sözleşmeyle ücretlerin eşitlenmesi dışında iş riski tazminatı, banka promosyonu haklarını da elde etti. Ayrıca gece mesaileri 1’e 2 arttı ve ulusal bayramlarda çalışma 1 yevmiyeden 3 yevmiyeye çıktı.

Zamlar ve düzenlemelerle maaş farkları arasındaki makas azaldı. Eşit işe eşit ücret talebi için önemli bir kazanım sağlandı. Bu ve başka diğer kazanımların en önemli dayanağı şüphesiz metro ve tramvay işçisinin grev kararındaki ısrarı oldu. Metro ve tramvay emekçisinin kararlı duruşu aynı iş kolundaki diğer emekçilere örnek olacağı gibi, gelecek dönem TİS görüşmelerinde masaya daha güçlü oturmalarını sağlayacaktır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Kasım 2021 tarihli 146. sayısında yayınlanmıştır.