İtalya’dan TOFAŞ işçilerine dayanışma ve destek: İşten atılan işçiler derhal geri alınsın! Sendikal baskılara son! Sizin mücadeleniz, Bizim Mücadelemizdir!

Koç Holding ve FCA-Fiat Chrysler Automobiles’ın ortaklığında faaliyet yürüten TOFAŞ fabrikasında geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren sular durulmuyor ve mücadele sürüyor. Sarı sendika Türk Metal’i def ederek sendika seçme özgürlüklerini Çelik-İş sendikasından yana kullanan işçiler baskıya uğruyor. Daha önce haklarını aramak için sendikal ve toplu eylemler yapan TOFAŞ işçilerinin önce temsilcileri işten atıldı daha sonra da toplu işten çıkarmalar oldu. İş mahkemelerinden işçiler lehine kararları çıktığı halde TOFAŞ yönetimi Türk Metal sendikası ile işbirliği içinde baskı politikasını sürdürerek 8 işçiyi daha işten attı. Metal İşçisinin Sesi, İtalya’da FİAT’ın ana fabrikasındaki işçi temsilcileri ile temasa geçerek bu gelişmelere karşı uluslararası dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yaptı. İtalya’nın en büyük sendika konfederasyonu olan CGIL’a (İtalyan Genel İşçi Konfederasyonu) bağlı FİOM’un (İtalyan Metal İşçileri Federasyonu) FİAT-Chrysler fabrikalarının işçi temsilcileri ortak bir çağrıya imza atarak Türkiyeli metal işçilerinin yanında olduklarını ilan ettiler.

Termoli ve Melfi’deki fabrikalarda 10 bine yakın işçi çalışıyor. Dayanışma çağrısı yapan işyeri temsilcileri son dönemde aynı TOFAŞ işçileri gibi bir dizi fiili grev ve eyleme imza atan ve bu şekilde öne çıkan sınıf mücadeleci sendikacılar. TOFAŞ işçileri ile dayanışmayı yükselten bu çağrı aynı zamanda TOFAŞ yönetimi için de bir uyarı niteliğindedir. İşçi sınıfının birliği ve uluslararası dayanışması her türlü zorluğu aşacak ve sermayeyi yenecek güçtedir.

CGIL ve FİOM’dan İtalyan temsilcilerin dayanışma mesajı şöyle:

İşten atılan işçiler derhal geri alınsın! Sendikal baskılara son! Sizin mücadeleniz, Bizim Mücadelemizdir!

Geçtiğimiz yıldan bu yana sendikal hakları ve ücretleri için çetin bir mücadeleye girişmiş olan Türkiyeli metal işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz. Sendika seçme özgürlüğüne müdahale edilerek haksız yere işten atılan TOFAŞ-FİAT işçilerinin derhal işe iade edilmesini ve sendikal baskılara son verilmesini istiyoruz. TOFAŞ-FİAT işçileri ile dayanışma içinde ve onların yanında olduğumuzu ifade etmek isteriz. Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemizdir!

Termoli ve Melfi Fiat-Chrysler fabrikalarından FIOM (İtalyan Metal İşçileri Federasyonu) işçi temsilcileri

Domenico Cappella
Massimiliano Fierro
Leonardo Di Maio
Fabio D’Ilio
Ernesto Marcovicchio
Stefania Fantauzzi
Domenico Destadis