İflasın eşiğindeki CPS Otomotiv’de işçiler iflasın kurbanı olmamak için mücadele ediyor

İstanbul Tuzla’da bulunan, Deriteks sendikasının örgütlü olduğu CPS Otomotiv fabrikasında patronların aralarında yaşadıkları ihtilaf sebebiyle fabrikada bir süre üretim durmuş, işçiler ise kısa çalışma uygulamasına geçirilmişti. Bu anlaşmazlık sürecinde hiçbir adım atmayan ve ortalıkta gözükmeyen patronlar fabrikayı iflasın eşiğine getirdi. CPS Otomotiv patronunun mülk sahibine ödemediği borçlar gerekçe gösterilerek fabrikadaki makinalara el konuldu. CPS Otomotiv’in patronu Almanya’ya kaçtı. İflasın acı faturası ise CPS işçilerine kesildi. İşsizlikle başbaşa kalan işçiler, bu iflasın kurbanı olmamak için mücadele ediyorlar. Yaşananlardan bizzat sorumlu olan CPS ortaklarından CPS Pressform patronunun fabrikası önünde eylemlere başlayan işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtiyorlar.

İşçiler fabrikalarına sahip çıkıyor! Patronlar ortalıkta gözükmüyor!

CPS işçileri bu süreçte fabrikalarına sahip çıkarken, üretmek ve hakkı olanı kazanmak isterken ne CPS Otomotiv patronundan ne de CPS ortaklarından ses çıkıyor. Devlet ise patronlara herhangi bir müdahalede bulunmuyor, fabrikanın göz göre göre hileli bir şekilde iflas etmesine göz yumuyor, iflastan dolayı işçilerin mağdur olmasında bir sakınca görmüyor. Devlet, kendine biçtiği rol ile bir kez daha patronların tarafında, işçilerin karşısında olduğunu gösteriyor.

CPS’de yaşananlar çözümü ortaya koyuyor. CPS işçi denetimine!

CPS işçilerinin haklı mücadelesi aynı zamanda çözümün yolunu da gösteriyor. Makinalara haciz gelirken, üretim yapılmazken patronların çıkarlarının ön planda tutulduğu, üretmek isteyen, fabrikasına sahip çıkan işçilerin ise kapı önüne konduğu bu düzende, Devrimci İşçi Partisi’nin ve Tekstil İşçisinin Sesi’nin mücadele alanında “Krizin faturası patronlara! CPS işçi denetimine!” pankartıyla ve şiarıyla belirttiği yol, çözümü de ortaya koyuyor. İflasın faturasının işçiye değil patrona kesilmesi için, piyasanın gücü adına duran üretimin emekçi halkın yararına yapılabilmesi için CPS’nin işçi denetiminde kamulaştırılması gerekiyor.

Aynı konfederasyon; farklı çıkarlar

CPS Otomotiv’e işçilerin mücadelesiyle, greviyle giren Türk-İş’e bağlı Deriteks sendikası CPS Pressform’un kapısı önünde eylemlerine devam ediyor. CPS Pressform’da örgütlü olan aynı konfederasyona bağlı Türk-Metal sendikası ise sınıf kardeşlerine destek olmak bir yana, mücadeleyi engellemeye çalışıyor. Aynı konfederasyon altında farklı çıkarlar önde tutuluyor. Kapı önü direnişe gerek fabrika içinde gerek fabrika dışında örgütlülüğüyle destek olması gerekirken rahatsızlığını belirten Türk-Metal’in yöneticilerine rağmen Deriteks sendikası CPS işçileriyle beraber mücadelelerine devam ediyor.

CPS işçisinin mücadelesi bütün işçi sınıfının mücadelesidir!

CPS işçilerinin mücadelesinin zaferi diğer bütün mücadelelerde olduğu gibi işçilerin birliğinden gelecektir. Sendika ayrımı, sektör ayrımı olmaksızın bütün işçi sınıfının mücadelesi olan CPS işçilerinin mücadelesini ayrı gayrı demeden bütün sendikalar, bütün sektörden işçiler sahiplenmelidir. Bu birlik sağlandığında CPS işçileri için kurtuluşun yolu açılacak, bütün işçi sınıfının kurtuluşunun yolu açılacaktır!