Fabrikalardan haberler - Haziran 2021

Tüm emek dostlarını Bel Karper fabrikasının önündeki grev çadırına desteğe bekliyoruz

Gazetemizin Haziran 2021 tarihli 141. sayısında da fabrikalardan ve direnişlerden işçilerin yazdığı mektupları okuyucularımıza sunuyoruz. 

 

Tüm emek dostlarını Bel Karper fabrikasının önündeki grev çadırına desteğe bekliyoruz- Bel Karper grevinden bir işçi kadın

Merhabalar ben İlkay İnam, Bel Karper çalışanı. 17 Şubat 2014 tarihinden bu yana bu firmada çalışmaktayım. 25 Mart 2015 tarihinde Tekgıda-İş sendikasına üye oldum. Çoğunluğu yakaladık ve Bel Karper işvereni itirazlarına başladı. Mahkeme 6 yıl sürdü, 6 yılın sonunda Bel Karper Tekgıda-İş sendikası üyelerine güneş doğdu. Yargıtay’ın vermiş olduğu kararla 26 Kasım 2020 tarihinde Tekgıda-İş sendikası yetkili sendika oldu. Ancak Bel Karper işvereni sözleşme masasına oturmaya hiçbir şekilde yanaşmadı. Bir arkadaşımızın iş hakkını feshederek, ardından 12 arkadaşımızı pandemi kurallarını uygulayarak ücretsiz izine çıkardı. Bunun üzerine fabrika önünde arkadaşlarımız direnişe geçti. Bu süreçte tüm Tekgıda üyeleri vardiya giriş çıkışlarında arkadaşlarımızın yanında olduk, kararlılığımızı hep birlikte gösterdik. Çünkü fabrikaya sendikayı sokmaya kararlıydık. 6 Mayıs’ta grev kararı çıktı ancak Türkiye genelinde 17 günlük tam kapanmadan dolayı grev süreci 17 Mayıs’ta başladı. İlk günkü kararlılığımız nasılsa şimdi de öyle. 26 günü geride bıraktık. Kararlıyız, umutluyuz, mutluyuz, başaracağımıza inanıyoruz. Aylar da sürse biz buradayız, biz gerçek bir aileyiz. Bel Karper işvereni grev kırıcılığı yapmaya başladı. İçerideki 3-5 çalışanına vaatlerde bulundu. Pazar mesailerinin yüzde 150, bayram mesailerinin yüzde 300 olacağını, yakacak parasını 2 katına çıkaracağını söyledi, 150 liralık alışveriş çekleri dağıttı. Ey Bel Karper işvereni bunları vermeye gücün vardı da daha önce neden vermedin? Bunlarla ancak içerideki üç beş kişiyi kandırabilirsin, bizi değil. Bunlarla bizi yıldırabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar, sözleşme masasına oturana kadar, tüm haklarımız kabul edilene kadar, insan gibi çalışabilmek için, insan gibi yaşayabilmek için, çocuklarımıza iyi bir gelecek verebilmek için, hakkımız olanı emeğimizin karşılığını alabilmek için sonuna kadar, bu iş bitene kadar buradayız. Baskılar bizi yıldıramaz! Hak verilmez alınır. Tüm emek dostlarını Türkgücü yolu üzeri Bel Karper fabrikasının önündeki grev çadırına desteğe bekliyoruz. Teşekkürler. Direne direne kazanacağız.

11 Haziran 2021

 

İşçiler emekçiler birikimlerimiz ve geleceğimiz için ayrı gayrı demeden birleşelim, siyasete karışalım!- Tuzla Sedef tersanesinden bir işçi

Tuzla Sedef tersanesinden bir işçi

Merhaba arkadaşlar ben İstanbul Tuzla’da bulunan Sedef Tersanesinde çalışıyorum. Bu günlerde AKP ve İstibdad rejiminin beslediği mafya lideri Sedat Peker’in Youtube’a attığı ifşaat videoları gündem oldu, olmaya devam ediyor. Siyasî iktidarın, patronlar sınıfının ve mafyanın birlikte yasa dışı yollarla birikimlerimizi ve geleceğimizi elimizden nasıl aldığını Sedat Peker’in attığı videolarda görmüş olduk. Ama görüyoruz ki onca iddiaya rağmen yargı ve meclis sessizliğini koruyor hiçbir adım atmıyor, muhalif yani düzen partileri de adamakıllı bir siyaset güdemiyor bu iddialar karsısında. Çünkü bu devlet sistemi patronlar sınıfının çıkarlarına göre işlenmektedir. Bunu da Koç Holding’in Tüpraş’a ve Sedef Tersanesinin sahibi olan Metin Kalkavan'ın Milgem projesine devletin yardımıyla nasıl çöktüklerini gördük. İşçiler, emekçiler mevcut siyasi iktidardan ve muhalif düzen partilerinden bir kurtuluş beklemek saflık olur. Eğer bizim kurtuluşumuz için çabalasalardı şimdiye kadar iddiaların odağındaki kişiler yargının ve halkın karşısında hesap verirlerdi, kameralar karşısına çıkıp yalan söyleyemezlerdi. O yüzden iş yerlerimizde örgütlenmeli Türk, Kürt, Çerkez, Sünnî ve Alevi demeden birleşmeliyiz. Geleceğimiz ve birikimlerimiz için siyaset yapmalı, siyasete karışmalıyız.

 

Bu yazılar Gerçek gazetesinin Haziran 2021 tarihli 141. sayısında yayınlanmıştır.