Altın İplik işçileri alacaklarını taksitle değil, söke söke aldı

Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Altın İplik fabrikasında çalışan yaklaşık bin işçi 11 aydır alamadıkları ücretleri için direnişe geçmişti. Vardiya değişimlerinde fabrika içinde yürüyen işçiler daha sonra yemekhanede toplanarak fabrikayı terk etmeme eylemine başlamışlardı. İşçiler eylemlerine eylemin üçüncü haftasında son verdiler. Krizi bahane ederek işçilerin ücretlerini ödemeyen patron ise ücretleri 4 taksit halinde ödeyeceklerini belirtti. Sendika ve işçiler bunu kabul etmedi ve ücret alacaklarının taksitle değil, peşin ödenmesini talep ettiler.

Fabrikada yetkiyi almasına rağmen patronun itirazından dolayı henüz sözleşme masasına oturamayan Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası 20 Mart’ta fabrika önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Petrol-İş sendikalarının yöneticileri ile 45 gündür Direnen Salteks ve direnişlerinin 15. gününde olan Kale Kayışları işçileri de katıldı. Toplanma sırasında sık sık “yaşasın sınıf dayanışması”, “Altın İplik'e sendika girecek başka yolu yok”, “Kale Kayışları’na sendika girecek başka yolu yok”, “Salteks'e sendika girecek başka yolu yok” sloganları atıldı.

8-4 vardiyasındaki işçiler fabrikadan çıkarken büyük bir coşku yaşandı. Dışarıda bekleyenlerle içerideki işçilerin buluşmasından sonra basın açıklaması okundu. Öncelikle Türk-İş bölge temsilcisi Adnan Uyar bir konuşma yaptı. Konuşmasında ''krizin bedeli işçiye ödetilmeye çalışılıyor ama Altın İplik işçisi buna boyun eğmeyecek, kazanırken kârlarını bizimle paylaşıyorlar mı ki krizde bedelini bize ödetiyorlar, biz Türk-İş olarak böyle bir şeyi kabul etmiyoruz” dedi. Daha sonra basın açıklamasını Teksif eğitim sekreteri ve örgütlenme daire başkanı Ersin Çelik okudu. Sanayideki çoğu fabrikada vardiya değişim saati olması sebebiyle, Altın İplik fabrikası önünde toplanan yüzlerce işçiye, sanayiden geçen birçok servis aracındaki işçiler de selamlayarak destek verdi.

Mart ayının sonu itibariyle ise işçiler alacaklarının tamamını zorla da olsa aldılar. Patronların krizin bedelini işçilere ödetmeye çalıştığı bu dönemde her şeyin daha da kötüye gideceğini belirten işçiler, tüm işçi sınıfını örgütlenmeye çağırdı. Çünkü örgütlenmezsek yok olup gideriz, örgütlenirsek kazanan er ya da geç biz oluruz.

30 Mart 2019

 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.