Sivas katliamının 26. yılında Madımak Oteli’nde katledilen canlar anıldı - güncellendi

Sivas katliamının 26. yılında Madımak Oteli’nde katledilen canlar anıldı

Bundan tam 26 yıl önce, 2 Temmuz’da Sivas’ta yakılarak katledilen 35 canımız Türkiye çapında çeşitli etkinliklerle anıldı, katliamın sorumluları mitinglerle, yürüyüşlerle protesto edildi. Devrimci İşçi Partisi de “Sivas’ı unutma! Katilleri hatırla! Örgütlen, mücadele et, hesap sor!” şiarıyla mücadele çağrısını yükseltti.

Ankara’da 2 Temmuz katliamı mitingle protesto edildi

Sivas katliamının 26. yılında, Madımak otelinde hayatını kaybedenleri anmak ve katliamın sorumlularını protesto etmek amacıyla Ankara’da bir miting düzenlendi. Pir Sultan Abdal Derneği’nin çağrıcısı olduğu mitinge Alevi derneklerinin yanı sıra siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katıldı. Devrimci İşçi Partisi olarak biz de mitinge “Sivas’ı unutma! Katilleri hatırla! Örgütlen, mücadele et, hesap sor!” pankartıyla katıldık.

Miting için saat 17:00’de Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan kitle, kortejler halinde Tandoğan (Anadolu) Meydanı’na yürüdü. Bütün kortejlerin alana gelmesinin ardından miting programı başladı. Açılış konuşmasını Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri Onur Şahin yaptı. Şahin, Madımak’ta 35 insanın devletin gözü önünde katledildiğini, dönemin belediye başkanının katliamcılara “gazanız mübarek olsun” dediğini hatırlattı. Devletin bir bütün olarak katliamda yer aldığını, açılan davanın bilinçli olarak zamanaşımına uğratıldığını, bunun Alevi halkına karşı bir devlet politikası olduğunu vurguladı. Şahin konuşmasını, tek adam rejimine, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve baskı politikalarına karşı ortak mücadele çağrısıyla bitirdi.

Geçtiğimiz yıllara oranla katılımın düşük olduğu miting semah gösterisinin ardından sona erdi.

Çorlu’da Sivas katliamında yitirdiklerimiz farklı etkinliklerle anıldı

Çorlu'da 2 Temmuz Sivas katliamı ile ilgili iki farklı anma düzenlendi. İlki Erzincan Dersim Bingöl Sosyal Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde gerçekleştirildi. Dernek başkanı tarafından yapılan açılış konuşması ve Sivas katliamında yaşamını yitirenler için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından hazırlanan anma köşesine karanfiller, mumlar bırakıldı. Etkinlik türkülerle devam etti.

Ardından Çorlu Cemevi'nde de Sivas katliamının 26. yılında, katliamda yaşamını yitiren canlar anıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğratıldığı, Sivas'ın hesabının henüz sorulmadığı ifade edildi. Çeşitli sanatçıların söylediği türkülerin arasında Sivas'ta yaşamını yitiren canlar birer birer anıldı, anmaya gelenlere tanıtıldı. Etkinlik semah gösterisi ile sona erdi.

Bursa’da Sivas katliamı protestosu

Bursa’da Sivas katliamı protestosu

Bursa’da Sivas katliamında hayatını kaybedenleri anmak ve katliamı protesto etmek amacıyla, Pir Sultan Abdal Derneği Bursa Şubesi, Bursa Alevi Bektaşi Dernekleri Platformu ve Bursa Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleşti.

2 Temmuz Salı günü saat 19:00’da Setbaşı’ndan başlayan yürüyüş Heykel’de son buldu. Yürüyüşün ardından Kent Müzesi önünde basın açıklaması okundu. Kitle, yürüyüş sırasında ve Kent Müzesi önündeki etkinlik boyunca Sivas’ı unutma, unutturma!, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attı.

Etkinlik, Alevi deyişlerin ve türkülerin ardından son buldu.

 

Altındağ mahallesi halkından Sivas katliamının 26. yılında anma

İzmir’in Altındağ mahallesinde Sivas katliamının 26. yıl dönümü anması yürüyüş ve etkinliklerle gerçekleşti.

Mahalle halkının yoğun katılımıyla etkinlik alanına “Sivas’ı unutma! Katilleri hatırla! Örgütlen, mücadele et, hesap sor!” yazılı pankart ve meşaleler taşınarak yüründü. Yürüyüş esnasında sık sık “Sivas’ı unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza” , “Kahrolsun istibdad yaşasın hürriyet” sloganları alanda yankılandı. Yürüyüşün ardından mahalle meydanındaki anma etkinliğine geçildi. Yitirdiğimiz canlar için saygı duruşuyla başlayan etkinlik mahalle halkının basın açıklaması ve bir yoldaşımızın konuşmasıyla devam etti.

Basın açıklamasını okuyan mahalleli, Altındağ halkı olarak bu katliamı lanetlediklerini belirtti ve bu katliamı sadece hatırlamanın yetmeyeceğini, buna karşı birlik olmanın ve mücadele etmenin gerekli olduğunu vurguladı. Açıklamanın ardından söz alan yoldaşımız halkın arasında yayılmaya çalışılan mezhepçiliğin, ırkçılık ve faşizmin sermayeye hizmet ettiğini, buna karşı emekçi halkın birlikte vereceği mücadelenin tek çıkar yol olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından anma, mahallelinin okudukları şiirler, yakılan türküler ve semahlarla devam etti. Etkinlik Sivas’ı yakanlara, olanlara sessiz kalanlara ve sermayeye karşı mücadeleyi büyütme çağrısıyla son buldu.

 

İzmir Selçuk’ta 2 Temmuz Anması

Selçuk 2 Temmuz anması

2 Temmuz Sivas katliamının 26. yıl dönümü sebebiyle İzmir’in Selçuk ilçesinde Selçuk Alevi Kültür Dernekleri’nin çağrısı ile anma etkinliği gerçekleştirildi.

Tüm devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Selçuk Alevi Kültür Dernekleri Gençlik Kolları Başkanı Selda Cellik yaptı. Cellik, Sivas katliamının ilk ve son olmayacağını vurguladığı konuşmasında “Bizler gençlik olarak sizleri, her birinizi, bu kirli ve katliamcı düzeni yıkmak, değiştirmek; yerine katliamların olmadığı, hak arayanın coplanmadığı, gaza boğulmadığı, sömürünün, işsizliğin, kardeş kavgasının olmadığı, mezhepçiliğin ve faşizmin görüldüğü yerde ezildiği bir düzen kurmak için birlikte örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz!” diyerek katliamlara karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı. Açılış konuşması ardından Selçuk Alevi Kültür Dernekleri Başkanı bir konuşma yaparak Madımak Oteli’nde kaybettiğimiz canları andı. Konuşmaların ardından türkü ve şiirlerle devam eden anma etkinliği 2 Temmuz’u yaşatanlara karşı mücadele etme kararlılığı ile son buldu.