Reysaş direnişinin 76. gününde basın açıklamasına polis engeli

Eskişehir TÜVTÜRK Reysaş Araç Muayene İstasyonu’nda, sendikalaştıkları için işten atılan işçilerle dayanışma adına Eğitim-Sen, 4 Şubat Pazartesi saat 11.00’de yapılmak üzere basın açıklaması çağrısında bulunmuştu. Açıklama Reysaş patronunun sahibi olduğu Hilton Garden Otel’in önünde gerçekleştirilecekti. Fakat yapılacak basın açıklamasına saatler öncesinden TOMA’sıyla, gözaltı araçlarıyla, çevik kuvvetiyle gelen emniyet güçleri;  otel patronunun valiliğe verdiği dilekçeyi dayanak göstererek Hilton Otel’in bulunduğu sokakta basın açıklamasına izin vermeyeceklerini belirttiler. Eskişehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Altan, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve işçilerin, basın açıklamalarını belirttikleri yerde yapacaklarını söylemeleri üzerine kolluk kuvvetleri ve işçiler arasında tartışma çıktı.

Yasal haklarını kullandıklarını ve asıl hukuksuzluğun eyleme müsaade edilmemesi olduğunu belirten işçiler karşısında polis amirleri üst makamlardan kesin talimat aldıklarını, eylemin otelin önünde yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler. İşçiler ise basın açıklamasının en temel anayasal demokratik hakları olduğunu ve bunu yapana kadar da Hilton Otel önünden ayrılmayacaklarını vurguladılar.

Tüm engellemelere rağmen gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk sözü alan Eğitim-Sen Şube Başkanı; 76 gündür direnen işçilerin temel amacının evlerine ekmek götürmek ve çocuklarına daha güzel bir gelecek sunmak olduğunu belirtti. İşçiler, emek düşmanlığının en zalim uygulamasını gösteren Reysaş patronu Durmuş Döven’den haklarını söke söke alacaklarını söyleyerek sınıf dayanışmasının önemini vurguladı. Ardından Nakliyat-İş Genel Başkanı yaptığı açıklamada; işçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıkları ve bir kuruş tazminat almadan işten atıldıklarını belirterek asıl kanunsuzluk yapanın Reysaş patronu Durmuş Döven olduğunu ve açıkça işçi düşmanlığı yaptığını ve bunun her yerde teşhir edilmesi gerektiğini belirtti. Bundan böyle Reysaş’ın bulunduğu her yerin mücadele alanı olduğu ve bugün yapılmak istenen eylemde, devletin işçinin değil patronların yanında yer aldığını söyledi. İşçilerin kazanana kadar mücadeleye devam edecekleri ve Eskişehir halkının bu mücadeleye sahip çıkması gerektiği vurgulanarak açıklama sona erdi. Eylem anında ve sonrasında sık sık “İşgal, grev, direniş yaşasın sınıf mücadelemiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Vur vur inlesin, Hilton dinlesin” ve “Sendika hakkımız söke söke alırız” sloganları atıldı.