Petrol-İş Genel Kurulu'nda ilk gün

Petrol-İş Genel Kurulu'nun ilk günü tamamlandı. İstanbul’daki Petrol-İş Genel Merkezi konferans salonunda yapılan genel kurula 16 şubeyi temsilen 250 delege katıldı.

Genel kurul gergin bir havada başladı. AKP ile yakınlığıyla bilinen Ali Ufuk Yaşar açılış konuşmasını yaptı. Divan seçiminden sonra genel başkan konuşmasıyla genel kurul devam etti. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, sendikaların eksikliklerinden bahsetti. Genel olarak 10 ilke ortaya koyan Öztaşkın, Petrol-İş’in üye sayısının 10 sene içerisinde 22 binden 35 bine çıktığını vurguladı.

Öztaşkın’ın konuşmasından sonra tüzük ve çalışma önergeleri oylandı. Delegeler bu bölümde söz aldılar. Novartis fabrikasından Abdullah Pektaş, mevcut yönetime eleştiriler getirdi. Genel başkanın tabandan uzaklaştığını ifade etti. Colgate fabrikasında Petrol-İş çalışması varken Lastik-İş’in örgütlendiğini söyledi. Bunun nedenini sordu. Gebze şubesi BASF fabrikasından Osman Gölcü, sendikalar kanununu eleştirdi. Özellikle işletme barajının değiştirilmesi için mücadele verilmesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye’de en yüksek vergi yüzde 35, işletmede yetki barajı yüzde 40” diyen BASF işçisi, fabrikasında iki sendikanın örgütlendiğini söyledi. Anayasada ifade edilen “sendika üyeliği anayasal haktır” cümlesinin yalan olduğunu, fiili olarak böyle bir hakkın olmadığını vurguladı.

Gebze şubesine bağlı, sendikanın büyük işyerlerinden olan Unilever'in baş temsilcisi Barış Balkay söz aldı. Unilever temsilcisi, Petrol-İş’in başkanlık sorunu olmadığını söyledi. Gebze’de Petrol-İş’in üye sayısını 3 bine çıkardıklarını ifade etti. Hiçbir Petrol-İş delegesinin kimsenin gazıyla, minnetiyle, yeminiyle oy kullanmayacağını söyleyen Unilever temsilcisi, “temsilci seçimleri yönteminde ve Petrol-İş’in Türk-İş politikasında bir değişiklik olacak mı?” sorularını genel başkanlığa adaylığını koyan Ali Ufuk Yaşar’a yöneltti.

Delegeler konuşmalarını yaparken sık sık sözleri salon tarafından kesildi. Delegelerin konuşmalarından sonra mevcut ve aday olan yeni yönetim konuşmalarını yaptılar. Divan tarafından süre kısıtlaması getirilmemesi nedeniyle geç saatlere kadar genel kurul devam etti.

Genel kurul esnasında konuştuğumuz işçiler, Petrol-İş sendikasında yapılan seçimin başkan seçimi değil, gelecek seçimi olduğunu ifade ettiler. Hükümetin işçi hareketini zayıflatmak ve işçi haklarını daraltmak için sendikaya müdahale ettiğini vurguladılar. Özellikle Aliağa ve Gebze’den gelen delegeler, Ali Ufuk Yaşar’ın AKP ile yakınlığını eleştirdiler.

Petrol-İş Genel Kurulu, Pazar günü yapılacak seçimlerle son bulacak. Mustafa Öztaşkın ve Ali Ufuk Yaşar liderliğinde iki liste yarışacak.