ODTÜ Emekçileri İki Günlük Greve Hazırlanıyor

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kamu emekçileri ve işçiler maaş promosyon ihalesine dair şartnamenin hazırlanması sürecinde taleplerinin Rektörlük tarafından dikkate alınmamasını protesto etmek ve bir oldu bitti ile karşılaşmamak için iş bırakacaklar. 15 Aralık Pazartesi ve ihalenin yapılacağı gün olan 16 Aralık Salı günü olmak üzere iki gün süreyle hayata geçirilecek iş bırakma eylemiyle emekçiler ODTÜ’de hayatı durdurmayı hedefliyorlar.

ODTÜ çalışanları adına yetkili sendika durumundaki Eğitim Sen, yaz aylarından bu yana promosyon ihalesi için emekçilerin taleplerini belirlemek üzere çalışmalarını sürdürüyordu. Yeni dönemin başlaması ile sendika Rektörlük’e ihale şartnamesinin hazırlanması için çağrıda bulundu. Başbakanlık genelgesi uyarınca ihale komisyonu iki kurum temsilcisinden ve yetkili sendikanın bir temsilcisinden oluşturuldu.

Görüşmeler sonucunda Rektörlük ve sendika arasında anlaşmaya varılamadı. ODTÜ emekçilerinin talepleri şöyleydi:

·         kişi başı, tek seferde, minimum 2500TL promosyon ücreti ödenmesi; işten ayrılan ve emekli olanlardan geri ödeme talep edilmemesi; yeni işe başlayanlara bir dahaki ihale tarihine kadar geçerli olan payın ödenmesi;

·         çalışanların maaşları ve hesapları ile hiçbir ilgisi olmayan Akıllı Kart Sistemi’ne dair hükümlerin ihale şartnamesinde yer almaması;

·         ihaleye yalnızca ODTÜ’de şubesi bulunan bankaların değil dışarıdan bankaların da davet edilmesi.

Yoğun görüşme ve eylem trafiğinin ardından bu taleplerden sadece ilki kabul edildi fakat ODTÜ emekçileri işin içinde bir iş olduğunu düşünerek eylemlerini sürdürdüler. Önce diğer taleplerin de kabul edilmesi için Eğitim Sen’in çağrısıyla Rektörlük önünde 25 Kasım 2014 günü öğle arası bir eylem gerçekleştirildi. Ardından 3 Aralık 2014 tarihinde aynı taleplerle sabah saatlerinde uyarı amacıyla bir saatlik iş bırakma düzenlendi. Son olarak da Rektörlük’ün Eğitim Sen’in onayı olmadan kararlaştırdığı bir şartname ile ihaleye çıkması üzerine 15 ve 16 Aralık 2014 tarihlerinde iki gün iş bırakma kararı alındı.

En önemli talep olarak görünen ilk maddenin kabul edilmesine rağmen eylemlerin devam etmesinin sebebi akıllı kart sistemine dair ve dışarıdan bankaların katılımını kısıtlayan hükümlerin bankalar arasında rekabet koşullarının oluşmasını engelleyerek emekçilerin alacağı promosyon ücretinin düşük kalmasına yol açma ihtimalidir.

İhale şartnamesi öyle hazırlanmış durumda ki ihale sonucunda hiçbir banka 2500TL’nin üzerinde bir teklif vermezse ikinci turda limit olmadan ihaleye çıkılacak. Bu da emekçilerin kabul edilmiş gibi görünen talebinin aslında tam anlamıyla kabul edilmediğini gösteriyor. İhale sonucunda oluşacak miktar büyük oranda bankaların inisiyatifine terk edilmiştir. Üstelik bedelin uygun görülmemesi durumunda ikinci tura gidilip gidilmeyeceği komisyon kararına bırakılmıştır. ODTÜ yönetiminden iki temsilcinin yer aldığı komisyon Eğitim Sen’in itirazına rağmen bir oldubitti ile ODTÜ emekçilerinin eline üç beş kuruş tutuşturmaya çalışabilir.

ODTÜ emekçileri böyle bir durumun oluşmasına izin vermemekte kararlı olduklarını göstermek üzere 15 ve 16 Aralık tarihlerinde iş bırakarak ODTÜ’de hayatı durduracaklar. 15 Aralık’ta birim birim dolaşarak işi durdurup “Büyük Emekçi Yürüyüşü”nü başlatacaklarını ilan eden ODTÜ çalışanları emekten yana tüm güçleri de dayanışmaya çağırıyorlar.