Neden Lenin?

Devrimci İşçi Partisi, bu yaz bir Lenin seferberliğine girişti. Önce üç ay boyunca bütün militanlar bir Lenin okuma kampanyasına katılacaklar. Eylül ayında düzenlenecek yaz kampı da Lenin’e ithaf ediliyor. Lenin okuma seferberliği orada taçlandırılacak. Peki, neden Lenin?

Çünkü devrimci parti ve onun militanları politika yoluyla dünyayı değiştirmek için yola çıkarlar. Marksizmi, Marx ve Engels’in toplumsal ve ekonomik alanlarda yaptıkları muazzam düşünsel atılımlardan sonra politika alanına taşıyan, politikayı sistemli bir halde teorileştiren ilk kez Lenin olmuştur. Bu, en başta öncü parti teorisi olmak üzere, ittifaklar, ulusal sorun, savaşa karşı tavır, ayaklanma ve öteki partilere karşı tutum gibi konularda taktikler ve devrimci enternasyonalizm gibi alanlarda açıkça ortadadır.

Lenin, aynı zamanda Marx’ın ve Engels’in yaşadığı 19.yüzyıldan farklı olarak 20. yüzyılda açılan (ve 21. yüzyılda devam etmekte olan) çağımızı tanımlayan düşünürdür. Emperyalizm teorisi, komünizmin ulusal kurtuluş savaşlarıyla uzun süreli ittifakı, işçi hareketinde reformizm ve devrimcilik, milliyetçilik ve enternasyonalizm arasında yapılan ayrım, hep bu çağ tanımlamasının ürünleridir.

Ama tabii en önemlisi, Lenin modern tarihte şimdilik en büyük proleter devrimi olan 1917 Ekim devriminin en önemli önderidir. Biz bugün o devrimin iki numaralı önderi olan Trotskiy’in adıyla anılan bir akımın temsilcileri olarak biliniyorsak, bu, Trotskiy’in Marksizme çok büyük katkılarının yanı sıra, en çok, Leninizmi terk eden Sovyet bürokrasisin karşısında devrimci enternasyonalist Leninist politikayı sürdürmüş olmasındandır.

Bugün Sovyetler Birliği, Çin ve ötekilerin kapitalistleşmesinin tanımladığı tarih döneminde Lenin’e sahip çıkmak, Marksizme içini boşaltarak bağlı kalma sahtekârlığı yapan şarlatanlara karşı ona bütün devrimci içeriğiyle sahip çıkmaktır! Sosyalist dünya devrimine sahip çıkmaktır!

Arap dünyasında ve Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle devrim bir kez daha insanlığın gündemine oturmuştur. Devrimci İşçi Partisi, proletaryanın bu büyük önderine sahip çıkarak devrime hazırlığını ilerletiyor, militanlarını o büyük “son kavga”ya hazırlıyor.

* Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Ağustos 2011 tarihli 22. sayısında yayınlanmıştır.