İTÜ’de emekçi kıyımına karşı eylem

Geçtiğimiz haftaİTÜ rektörlüğü, geçen yıl çıkan bir KHK’nın hukuksuz olarak verdiği yetki ile Eğitim Sen’li idari personeller Arzu Acar, Cihan Koca, Ekin Demirkan’ı ihraç etti. Akademisyen Hüseyin Mercan ve İlke Kızmaz’ı ise açığa aldı. 21 Aralık Salı günü Eğitim Sen’in çağrısıyla akademisyenler, öğrenciler ve üniversite emekçileri Ayazağa Kampüsü önünde açtıkları “Kanun Hükmünde Karaca” pankartı arkasında buluşarak, yapılan ihraçları protesto ettiler.

Eylemde ilk sözü öğrenciler aldı. İTÜ öğrencileri, yaptıkları ortak açıklamada AKP’nin üniversite politikalarından ve üniversite-sermaye işbirliklerine dikkat çektiler. İTÜ’de mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini duyuran İTÜ öğrencileri, inşa edilmekte olan istibdad rejimine karşı üniversite emekçileriyle, hocalarıyla dayanışma içerisinde olduklarını ifade ettiler.

Öğrencilerin ardından üniversite emekçileri adına yapılan açıklamada ihraçların sebebinin üniversitede verilen mücadeleler olduğu vurgulandı. Bu ihraçların 50d sürecinde İTÜ’de mücadele eden, kreş zamlarına karşı sendikal çalışma yapan üniversite emekçilerine yönelik olduğunun altını çizen üniversite emekçileri, bunun İTÜ’de sendikal çalışmaya yönelik bir operasyon olduğunu vurguladı. Sık sık sloganlarla bölünen açıklamaların ardından eylem son buldu.