İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri: Ölümleri durdurun, yaşamak istiyoruz!

İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri: Ölümleri durdurun, yaşamak istiyoruz!

Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, 30 Aralık günü 12:30’da tüm illerde eşzamanlı olarak sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar ve hayatını kaybeden sağlık çalışanları için ortak basın açıklaması düzenledi. İstanbul’da eylem İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirildi.

İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütlerinin yaptığı basın açıklaması, salgında hayatını kaybeden emekçiler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. “Artık yeter, ölümleri durdurun, yaşamak istiyoruz!” şiarı vurgulanan eylemde emek ve meslek örgütleri temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan sonra ortak basın açıklaması metni okundu. Örgütler, gerçekleştirilen basın açıklamasında Mart ayından bu yana yaşanan süreçte 310 sağlık çalışanının salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Salgının başından beri hiçbir planlama yapılmadığını, halk sağlığının, ekonomik çıkarlar ve siyasi çıkarların arkasına itildiğini ifade ettiler. Türkiye’de daha ilk vaka açıklanmadan önce, sağlık çalışanlarının sunduğu hiçbir öneri ve uyarının dikkate alınmadığını, “salgın kontrol altına alındı” palavraları ve açıklanan yalan rakamlar ile halk sağlığının tehlikeye atıldığını ve gelinen bu noktada binlerce yurttaşın hayatını yitirdiğini dile getirdiler. Bunların yanı sıra sadece salgın kaynaklı değil, yeterli sağlık hizmeti alamayan birçok insanın da sağlık hizmetinden mahrum kaldığı için hayatını kaybettini vurguladılar. Yaşanan bu ölümlerin büyük bir kısmının önlenebilir ölümler olduğunun, yeterli tedbir ve planlama yapılmadığı ve halk sağlığının ekonomik ve siyasi çıkarların arkasına itilmesinden, sağlık emekçilerinin ölüme terk edilmesinden dolayı yaşanan bu ölümlerin sorumlusunun yönetenler olduğunun altını çizdiler.

Basın açıklamasının ardından, İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri tarafından mücadeleye sağlık emekçilerinin talepleri karşılanana dek devam edileceği açıklandı ve “Çalışırken ölmek istemiyoruz!” sloganları eşliğinde eylem sona erdi.