Irak halkından dünyaya yılbaşı hediyesi!

Irak halkından dünyaya yılbaşı hediyesi!

Irak’ın başkenti Bağdatta emperyalist işgal sonrasında oluşturulan Yeşil Bölgede yer alan emperyalist ABD’ye ait Büyükelçilik binası Iraklı göstericiler tarafından bugün basıldı ve işgal edildi.

Eylem, binlerce Iraklı göstericinin Halk Seferberliği (Haşduşşa’bî) güçlerine bağlı Hizbullah Tugayları’na (Kataib Hizbullah) ait üslerin ABD hava güçlerince hedef alınması ve en az 25 askerin katledilmesini protesto ederek Yeşil Bölgeye ilerlemesi ile başladı. Irak güvenlik güçlerinin durduramadığı kitle, "ABD’ye ölüm!" sloganları atarak önce, ABD işgalinden bu yana üst düzey güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölgeye, sonra da emperyalist ABDnin elçilik binasına girdi. Farklı kaynaklar farklı bilgiler verse de, olay esnasında binada ABD’li deniz piyadelerinin olduğu kesin. Arap medyası bu unsurların göstericileri durdurmak için biber gazı ve ses bombası kullandığını yazmakta. Ancak muhtemelen bu unsurlar kısa sürede binadan ayrıldı. Alınan son bilgilere göre emperyalist elçilik görevlilerinin de Bağdat’ı terk ettiği anlaşılıyor. Öte yandan, kitle ise bu yazı hazırlandığı esnada halen elçilik binasındaydı. Fotoğraflarda elçilik binasının duvarlarına asılan Halk Seferberliği bayrakları ve elçilik duvarındaki "halkın emriyle kapalıdır" yazısı göze çarpıyor.

Eylemci kitlenin omurgasını Şii, hatta İran yanlısı kitlenin oluşturduğu açık. Bunların Irak toplumunu ilgilendiren meselelere yaklaşımlarının, aylardır Irak’ın farklı kentlerinde büyük bir direniş gösteren kitle ile birebir örtüşmediği de ortada. Ancak Iraklı göstericilerin ABD’nin Halk Seferberliği güçlerine yönelik bu son emperyalist saldırganlığını desteklediğini düşünmek için bir nedenimiz de yok. Aksine, protestocular Irak meydanlarını ABD emperyalizmi ve İsrail siyonizmini lanetleyen pankartlarla donatmışlardı. Gerçek şu ki, ABD emperyalizmine Irak’ta ekmek yok!

Son olarak, günün ilerleyen saatlerinde emperyalist ABD yetkilileri yüzsüzce bir açıklama yaparak Irak güçlerinin ABD birimlerini korumakta başarısız olduğunu söylediler. Pazar günü ülkeyi bombalayacaksınız, Salı günü elçiliğinizi Iraklıların korumasını isteyeceksiniz. Pes doğrusu!

ABD Yeşil Bölge’den, Bağdat’tan, Irak’tan ve sonra da tüm Ortadoğu’dan defol!

Kahrolsun ABD emperyalizmi!