Fikret Başkaya davasının ilk duruşması görüldü

Fikret Başkaya davasının ilk duruşması görüldü

Türkiye'nin önde gelen Marksist aydınlarından olan Fikret Başkaya’ya “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısından dolayı terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması bugün (21 Mart Perşembe) Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya katılan Başkaya savunmasına, iddianamenin gayri ciddi olduğunu ve mahkemeyi oyaladığını söyleyerek başladı. Yargılanmak istenenin kendi şahsı olmadığını, bu davanın amacının düşüncelerini açıkça söyleyebilen başka insanları korkutmak olduğunu ifade etti. Yazdığı yazının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek beraatini talep etti.

Ardından avukatlar tek tek söz alarak iddianameye yönelik savunmalarını sundu. Savunmalarda genel olarak; söz konusu iddianamenin son zamanlarda sıkça karşılaşılan, kes-yapıştır yöntemiyle hazırlanan iddianamelerle aynı nitelikte ve şişirilmiş olduğuna, iddia makamının isnat ettiği suçla eylem arasında bir bağlantı kurmadığına, bu davanın ifade özgürlüğünün önüne geçmeyi amaçlayan bir dava olduğuna değindiler. Terör örgütü propagandası yapıldığı iddia edilen yazıda herhangi bir örgütün adının dahi geçmediğine, Fikret Başkaya’nın değerli bir aydın olduğuna ve işinin de düşüncelerini ifade etmek olduğuna vurgu yaparak beraat talebinde bulundular.

Avukatların savunmasından sonra duruşma savcısının mütalaa için süre talep etmesi üzerine duruşma 10 Eylül 2019 saat 09:30’a ertelendi.