Cem Bialetti işçisi greve çıktı!

Cem Bialetti işçisi greve çıktı!

Kocaeli Başiskele’de bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı Cem Bialetti işçileri, toplu iş sözleşmeleri süresinde anlaşma sağlanamaması sonucu 17 Nisan 2019 günü grev kararı aldılar. Patron, sendikanın saat ücretine getirilecek 4 lira 40 kuruşluk zam talebine karşılık 1 lira 60 kuruşluk zam önermişti. Ardından 7 Mayıs günü grevlerine başlamaya hazırlanan işçilerle patronun isteği üzerine yapılan son görüşmede ise patron, yıllık yüzde 21 oranında zam önerirken sendika yüzde 40 zam talebini sundu. Böylece Cem Bialetti işçileri 7 Mayıs Salı günü fabrikalarının önünde grevlerine başladılar.

Cem Tencere işçileri 2016’daki grevleri kazanımla sona ermişti

2016’da OHAL koşullarına rağmen toplu sözleşmelerde anlaşma sağlanamayınca greve çıkan işçiler üç günün sonunda talep ettikleri sosyal haklar hariç yıllık yüzde 21 oranındaki zamlarını kazanmışlardı. Devrimci İşçi Partisi 2016 yılının ardından 8 Mayıs 2019’da Cem Bialetti işçilerinin bir grevine daha destek verdi ve Gerçek gazetesinin Nisan sayısını onlara ulaştırdı.

“Onlar bir ay beklesin, biz iki ay da buradayız. Sonuna kadar devam!”

İşçiler patronun her türlü yöntemle greve dayanmaya çalışacağını biliyor. Ancak bu öngörüleri hiçbirinde ne mutsuzluk ne de endişe duygusu oluşturuyor. Cem Bialetti işçisi tüm kararlılığıyla ve halaylarıyla grevlerinin başındadır.

“Kıdem tazminatı’nın gaspını konuşacağımıza seçim iptali konuşuyoruz.”

Grev ziyaretinde sohbetlerin konusu dünya işçisinin durumu ve işçi sınıfının uluslararası karakteri oldu. Cem Bialetti işçileri yandaki komşu bir fındık fabrikasını örnek göstererek hem tüketenlerin hem de üretenlerin kendileri oldukları halde bir kavanoz fındık ezmesi almanın ne kadar maliyetli olduğunu ifade ettiler. Fabrika içinde ne Türk işçinin Kürt işçiyle ne de farklı mezheplerden işçilerin birbirleriyle sorunu olmadığından konuşuldu. Bu gibi işçi sınıfının gücünü parçalara ayırmayı hedefleyen politikaların patronların, sermayedarların ne kadar işine geliyor olduğundan bahsettiler.

Çözümün işçi sınıfının birliğinde olduğunu söyleyen işçilerin mücadelesine destek olmak birleşik bir işçi cephesi için omuz omuza vermek vaktidir! Geçmişi kazanım tecrübeleriyle dolu, bugünü yeniden grev olan Cem Bialetti işçilerinin mücadelesi tüm işçilerin mücadelesidir. Tüm işçiler, emekçiler Cem Bialetti işçisi ile dayanışmaya davetlidir.