Antalya kamu emekçisinin sürgününe sessiz kalmadı

Eğitim ve Bilim Emekçilerinin Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Kadim Doğan, hukuk dışı, keyfi soruşturma sonucu Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kayseri’ye sürgün edilmiştir. Antalya’nın Kepez ilçesinde yer alan Altınova Ruhi Sunar İlkokulu’nda görev yapan kamu emekçisi Kadim Doğan katıldığı eylem bahane edilerek Kayseri Melikgazi Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu’na sürgün edilmiştir. KESK Genel Merkezi’nin almış olduğu 2015-785/04-164 sayılı kararla “Cizre, Silopi, Sur’a ses ver” ismiyle gerçekleştirilen yasal eyleme katılması gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma açılan Kadim Doğan için Antalya Eğitim Sen Şubesi çağrısıyla toplanıldı.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne TOMA, çevik kuvvet ve sivil polis ekipleri eylem öncesinde getirilmişti. Bu bekleyiş sürerken bir yandan da kitle toplanmaya başladı. Alkış ve ıslıklarla 27 Haziran pazartesi saat 15:00’te başlayan eylem, sürgün edilen Kadim Doğan’ın soruşturma detaylarını da anlatan kısa bir konuşmayla sürdü. Ardından Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk basın açıklamasını okudu. Açıklamada “Kadim Doğan arkadaşımız işte bu gözü dönmüşlüğün mağdurudur. Ailesi ile oluşturduğu düzen yani aile birliği yerle bir edilmektedir. Sözde anayasa aileyi koruyor. Güya anayasanın 34. maddesi, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu var. Bu anayasa da bu kanun da bizim toplanma ve gösteri yapma hakkımız olduğunu söylüyor ama anayasadan ve bu yasadan kaynaklanan haklarımızı kullandığımız için sürgünlerle cezalarla karşı karşıya kalıyoruz. Haklıyız, mutlaka ama mutlaka biz kazanacağız!” dendi.

Kısa süre önce atanan Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan’ın ilk icraatlarının eğitim emekçilerini sürgüne göndermek olduğuna dikkat çeken açıklama sık sık sloganlarla desteklendi. “Direne direne kazanacağız!”, "Baskılar bizi yıldıramaz!", "Kadim Doğan yalnız değildir!", "Sürgünler bizi durduramaz!" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" sloganları tüm eylem boyunca sürdü. Basın açıklamasının ardından mikrofonu alan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Maarif Müfettişliği Başkanlığı ve Valiliği eleştirerek sözü sürgün edilen Kadim Doğan’a bıraktı. Doğan: “Bu saldırılar gösteriyor ki iktidar kendisinden başkasının fikrine tahammül edemiyor ve her muhalif fikri bastırmaya çalışıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, baskıları ne kadar sürerse sürsün ben bu mücadeleden vazgeçemeyeceğim, biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

Konuşmaların sonlanmasının ardından güneşin altında tam 45 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemi alkış ve sloganlarla, yer yer şiirlerle devam etti. Oturma eylemi sonrası basın açıklamasına katılan kişi ve kurumlara teşekkür edilerek eyleme son verildi.