ABB işçileri EMİS dayatmalarına karşı eylemde

Patron örgütü EMİS (Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlık ile sonuçlanmıştı. ABB işçileri Kartal fabrikası önünde eylem yaparak, EMİS ve sermayenin toplu iş sözleşmesi sürecinde işçilerin kazanımlarını tırpanlamak isteyen dayatmalarını protesto ettiler.

Saat 16:00’da Kartal ABB fabrikası önünde başlayan eyleme, Birleşik Metal-İş 1 nolu şube ve Genel Merkez yöneticileri de katıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası genel sekreteri Özkan Atar bir konuşma yaptı.

“Dayatmaları kabul etmeyeceğiz!”

Atar, patrona teklif ettikleri toplu sözleşme taslağının işyerlerinde komiteler aracılığıyla, işçilerin görüşleri dikkate alınarak hazırlandığını söyledi. EMİS’in 143 liralık zam önerdiğini, bu zam önerisinin bu hayat pahalılığında kabul edilebilir olmadığını ifade etti. Sefalet zammını kabul etmediklerini ifade eden Atar, “buna karşı çıktığımızda bizi neredeyse utanmazlıkla suçlayacak noktada bildiriler yayınlamaya kalktılar” dedi. Eylemdeki işçilere dönerek Atar, “140 liralık ücret zammını ABB işçileri olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu. İşçiler hep bir ağızdan ‘’hayır’’ diye cevapladılar.  

EMİS’in, metal işçilerinin kazanımı olan fazla mesai ücretlerini ve ikramiyeleri aşağıya çekmek, sendika yöneticilerinin fabrika ziyaretlerini izne tabi kılmak istediğini söyleyen Atar, bu dayatmaları kabul etmeyeceklerini vurguladı. Patronların OHAL yasaklarına güvenmemesi gerektiğini, Kocaeli bölgesinde Cem Bialetti fabrikasında OHAL’e rağmen greve gidildiğini ve işçilerin kazandığını söyledi.

Eylemde, metal işçileri sık sık “Üreten biziz hakkımızı isteriz”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “MESS’i yıktık sıra EMİS’te”, “Grev işgal direniş’’, “Sefalet ücreti istemiyoruz!” sloganlarını atıtı.

İşçiler greve hazırlanıyor

Atar konuşmasında 28 Kasım Pazartesi günü resmi arabulucunun süresinin tamamlandığını, pazartesi gününden itibaren ABB işçileri dahil, Schneider Elektrik/Enerji, General Elektrik işçilerinin üretimden gelen gücünü hissettirmeye başlayacağını söyledi. “Bu gelen grevin ayak sesleri olacaktır” diyen Atar’ın sözü, “grev, işgal, direniş” sloganıyla kesildi.

Yaklaşık 2200 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, EMİS’in sefalet ücretini ve esnek çalışmayı dayatması, fabrikalarda büyük tepki topluyor. Fabrikalardaki işçiler, EMİS’e karşı sendikanın geri adım atmamasını, gerekirse greve gidilmesi gerektiğini söylüyorlar.