1 Mayıs: Her koşulda, her mekânda ve her şartta örgütlenmeye, mücadeleye devam!

1 Mayıs 2020

1 Mayıs, işçi sınıfının, sermayenin düzenine karşı savaşında, tüm dünyada meydanları doldurduğu birlik, mücadele ve dayanışma günü. Ama bu yıl 1 Mayıs, tüm dünyada farklı bir anlam daha kazandı. Kapitalizmin, insanlığı kendisiyle birlikte bir yok oluşa sürüklediği bir kez daha ve belki de hiç olmadığı kadar açık bir şekilde ortaya çıktı. Dünya Koronavirüs salgını ile boğuşurken, insanlık, lüks evlerine kapanan bir avuç asalak karşısında ön cephede savaşan sağlık emekçilerinin elleriyle virüse karşı mücadele ediyor, sadece emeğini değil canını da ortaya koyarak üreten işçilerin, evde kalamayan milyonların sayesinde yaşama tutunuyor. Ve işçi sınıfı, salgından korunmak, hayatta kalmak için gerekli tedbirlerin alınmasını, tüm dünyada eylemlerle, iş bırakmalarla, grevlerle sağlıyor. Yani insanlık sadece virüse karşı değil, sermayeye, onun kâr hırsına karşı da bir varlık yokluk mücadelesi veriyor. Bu yıl 1 Mayıs her iki savaşın da öncüsü işçilerin, emekçilerin, evde kalamayanların, en ön cephede savaşanların bayramı olarak kutlandı.

Evde kalamayanlar neredeyse Devrimci İşçi Partisi orada

Devrimci İşçi Partisi, 1 Mayıs’a bulunduğu bütün alanlarda, fabrikalarda, işyerlerinde, hastanelerde, emekçi mahallelerinde, gençlik içinde, emekçi kadınların saflarında bu perspektifle hazırlandı. Evde kalamayanlar neredeyse, hayatı eve sığdıramayan ve mücadele ederek hayatı var eden emekçiler neredeyse onların arasında faaliyetlerini yürüttü.

Bulunduğu fabrikalarda, salgından korunmak amacıyla gerekli tedbirlerin alınması için, ücretli izin hakkı için mücadele etti. Sanayi bölgelerini, fabrika çevrelerini, işçi servislerinin güzergâhlarını, servis duraklarını, şehir merkezlerinde toplu taşımanın en yoğun kullanıldığı bölgeleri, işçi sınıfının ve emekçilerin virüse ve kapitalizme karşı savaşının taleplerinin yazılı olduğu afişlerle, duvar gazeteleri ile, yazılamalarla donattı. Fabrika kapılarında bültenlerini, bildirilerini, onların yanında kolonya da ikram ederek işçilere dağıttı.

Ateş hattındaki sağlık emekçilerinin talepleri için mücadele

Sağlık bir ekip işidir diyerek, hastanelerde çalışan hasta bakıcısından temizlik işçisine, güvenliğinden yemekhane işçisine, hemşiresinden doktoruna tüm işçi ve emekçilerin taleplerinin karşılanması amacıyla mücadele edecek hastane komitelerinin kurulması için çaba sarf etti. İçeride sağlık emekçileri, işçileri, bu mücadelenin öncülüğünü yaparken, hastanelerin çevresini ise özel hastanelerin kamulaştırılması, sağlık emekçileri için yaygın test, ücretsiz, barınma, beslenme ve ulaşım hakkı taleplerinin yazılı olduğu afişler, “Hayat için savaşan sağlık emekçilerinin 1 Mayıs’ı kutlu olsun!” yazılı pankartlar süsledi.

Sosyal mesafe emekçi mahallelerinin sıcaklığına engel olamadı

Gerçek gazetesini, bu sefer belki hepsinde evlerin içinde değil, bazısında kapılarda ayaküstü yapılan uzun sohbetlerle ama her zaman olduğu gibi yine emekçi mahallelerinin evlerine ulaştırdı. İzmir’de Altındağ’da, İstanbul’da İkitelli’de mahalle içinde yaptıkları hoparlörlü anonslarla emekçi halkın 1 Mayıs’ını kutladı, emekçileri mücadeleye çağırdı.

Direnen işçiler daha güçlü bir şekilde mücadele alanlarına dönmeye hazırlanıyor

Sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, virüs salgını nedeniyle, salgından sonra devam etmek üzere direniş çadırlarını kaldırarak fabrika önlerindeki direnişlerine bir süre ara vermek zorunda kaldılar. O direnişlere bugün fabrika önünde ara verilmiş olsa bile virüse karşı alınan önlemler bakımından sendikalı ve sendikasız işyerleri arasındaki fark, bugün bu direnişlerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Devrimci İşçi Partisi, bir yandan herkesi bu mücadelelere sahip çıkmaya çağırdı, bir yandan da SF Trade’den Kale Pratt’a, VİP Giyim’den Cargill’e direnişçi işçileri ziyaret etti, Gerçek gazetesini işçilere ulaştırdı.

İşçi sınıfının okulunda dersler devam, DİP’li Öğrenciler toplum için üretmeye hazır!

DİP’li Öğrenciler’in gittiği üniversiteler, liseler derslerine ara vermişti. Ama DİP’li Öğrenciler’in kayıtlı olduğu işçi sınıfının okulu ne ara verdi ne de uzaktan eğitime geçti. İşçiler tabur tabur fabrikalara, işyerlerine sürülürken, DİP’li Öğrenciler, 1 Mayıs’ta sosyalizmin sesini işçi sınıfına daha da fazla ulaştırabilmek için tüm bu faaliyetler içinde güçlerini seferber etti. Ama daha da önemlisi, biz toplumun sağlığı için üretmeye, bunun için fabrikalarda, atölyelerde çalışmaya hazırız diyerek öne çıktı.

İnsan hayatı uğruna mücadele yolunda sağlık çalışanları ve dünyadaki tüm ezilenlerle dayanışma içinde Uluslararası Kızıl 1 Mayıs çağrısı!

Koronavirüs salgını nedeniyle, 1 Mayıs tüm dünyada benzer ve olağanüstü koşullar altında kutlandı. Virüse ve kapitalizme karşı süren iki savaşın tüm dünyada hâkim olmasından hareketle, Kristiyan Rakovskiy Uluslararası Sosyalist Merkezi ve üye kuruluşları olarak Yunanistan’dan EEK, Rusya’dan OKP (Birleşik Komünist Partisi) ve RPK (Rusya Komünistleri Partisi), “Sovyetler Birliği” Derneği, Azerbaycan’dan Hakikat ve Fransa’dan ROR ile birlikte uluslararası bir çağrı yayınladı. Tüm işçi sınıfı partilerini, sendikaları, mahalle örgütlerini, anti-emperyalist ve ilerici odakları, salgına, kapitalist kâr sistemine ve emperyalizme karşı aynı anda karşı koymak için birleşik bir cephe inşa etmek için el ele vermeye çağırdı.

1 Mayıs gününe, işçilerin, emekçilerin, evde kalamayanların, ön cephede savaşanların damgası

Sokağa çıkma yasağı koşullarında kutladığımız 1 Mayıs’ta Devrimci İşçi Partisi’nin internet üzerinden düzenlediği özel 1 Mayıs yayını ise, hayat evde değil mücadelede diyen, hayatı eve sığdıramayan, evde kalamayan işçilerin, emekçilerin sözünü söylediği bir yayın olarak gerçekleşti. Farklı sektörlerden işçiler, emekçiler 1 Mayıs özel yayını için çektikleri videolarla yayına katıldı. 1 Mayıs özel yayınında, 2017 yılının sonunda 3 günlük fabrika işgali ile fabrikaya sendikayı sokan, işgal, grev, direniş diyen, sendikasına sahip çıkan, denetleyen, sözleşmede MESS dayatmasını yırtan, işten çıkartmalara, kısa çalışmaya boyun eğmeyen, ücretli izin hakkını alan, 1 Mayıs'a hakkını veren HT Solar işçilerinin işgalden 1 Mayıs 2020’ye kadar mücadelesini anlatan özel bir video da yer aldı.

İşçiler siyasete, partiye, devrime!

Devrimci İşçi Partisi, her koşulda, her şartta ve her mekânda örgütlenmeye ve mücadeleye devam edeceğiz şiarıyla 1 Mayıs’a hazırlanmıştı. Bugün de aynı şiarla, virüse ve kapitalizme karşı iki savaşta işçi sınıfının siyasetini yükseltmek ve örgütlemek için mücadeleye devam ediyor; işçileri, emekçileri bu mücadeleyi büyütmeye, Devrimci İşçi Partisi saflarına çağırıyor!

Devrimci İşçi Partisi'nin 1 Mayıs 2020 özel yayını 

İşçinin, emekçinin, evde kalamayanların, ön cephede savaşanların bayramı! -DİP 1 Mayıs 2020 Özel Yayını

İşçiler, emekçiler, evde kalamayanlar, en öne cephede savaşanlar, hayat evde değil mücadelede şiarıyla 1 Mayıs'ta "Yaşasın işçiler, emekçiler! Yaşasın insanlık! Yaşasın 1 Mayıs!" dedi. 

Yaşasın işçiler emekçiler! Yaşasın insanlık! Yaşasın #1Mayıs!

Devrimci İşçi Partisi 1 Mayıs Bildirisi ile hazırlanan videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz. Bir kez daha: "Kahrolsun kapitalizm! Yaşasın 1 Mayıs!" 

Kahrolsun kapitalizm! Yaşasın 1 Mayıs!