Salgın fırsatçılığına hayır! Özel üniversite patronlarına tek kuruş yok!

salgınfırsatçılığınahayır

Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının açıklanmasından hemen sonra YÖK üniversitelerin 3 hafta kapalı kalacağını açıkladı. Ardından yaptığı açıklamayla bu dönemin uzaktan eğitim ile sürdürüleceğini ilan etti. Bu açıklamadan sonra yüz binlerce özel üniversite öğrencisi evlerine, memleketlerine döndükleri gibi aylık üniversite taksitleri ile karşı karşıya kaldılar. Günde 100’ü aşkın insanımızı virüs sebebiyle kaybettiğimiz olağanüstü günlerde dahi özel üniversiteler hâlâ ceplerini doldurmanın peşinde!

Yalılarında keyif yapanlar üniversite taksidinin peşinde

Bugün 63 özel üniversitede 600 bini aşkın öğrenci öğrenim görüyor. Yani bütün üniversite öğrencilerinin yüzde 8’i özel üniversitelerde okuyor. Bu demektir ki 600 bin aile, gidilmeyen okulun parasını ödemekle yükümlü kılınıyor. Patronlar ise ülkede salgın yokmuşçasına taksitlerin ödenmesini bekliyor.

Peki bu özel üniversitelerin sahipleri kimlerdir? Koç, Sabancı, Özyeğin, Mehmet Ali Aydınlar…  Bu isimlerin tek ortak paydası özel okul sahibi olmaları değil aynı zamanda “Türkiye’nin en zengin 100 insanı” sıralamasına girmeleri. Kişisel servetleri milyar dolarlarla ölçülen bu patronların, salgın dönemi okul taksidi toplamaları kabul edilemez. Yalısında “sosyal izolasyon” yapan Sabancı çocuğu, üniversitesinde okuyan 5 bin öğrenciden ücret almayı ihmal etmiyor. Türkiye’nin büyük patronu Koç, 7 bin öğrenciden para istemeye devam ediyor.

Patronlara ve istibdada karşı mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok

Özel üniversite sahibi patronlar, yalılarından haraç kesecek güveni istibdad rejiminin kendisinden alıyorlar. Öyle ki her gün televizyonlara çıkıp, birlik beraberlik mesajları veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aynı zamanda bir özel okul patronu. Sahip olduğu Medipol Üniversitesinde 26 bini aşkın öğrenci kayıtlı. Fahrettin Koca  da üniversitesine kayıtlı binlerce öğrenciden okul taksitlerini tahsil etmekten geri durmuyor. İstibdad rejimi, “okul taksitlerini ödemiyoruz” diyen üniversite öğrencilerini gözaltına alarak, öğrencinin karşısında özel okul patronlarına kalkan oluyor.

Öğrenciden fazla okul taksitlerini önemseyen özel üniversiteler birer şirkettir. Salgın koşullarında verilemeyen eğitimi dahi satan, öğrencilerin müşteri edildiği bu şirketler derhal kamulaştırılmalıdır. Bunun için ipleri kendi elimize almaktan, haklarımızı bileğimizin gücüyle kazanmaktan başka çaremiz yok. Eğitim hakkımız için özel okul patronlarına ve onların güvencesi istibdad rejimine karşı birlik olmak zorundayız. Sağlığımız ve geleceğimiz için parasız eğitim mücadelesini büyüteceğiz. Öğrencinin cebinden özel okul patronlarına tek kuruş yok!

DİP’li Öğrenciler