Öğrencilerin birliği özel işletmeleri de bekçilerini de kovacak!

İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 12 Aralık Perşembe günü öğrenci düşmanı özel işletmelere karşı okuldaki öğrenci kulüplerinin koordinasyonunu sağlayan Kulüpler Birliği’nin çağrısı ile boykot başladı. Ancak aradan geçen 2 haftalık zamanda öğrencilerin değil rektörlüğün temsilciliğini yapan Kulüpler Birliği boykotu kendi reklam kampanyasına dönüştürerek adeta boykot kırıcılık yaptı. Öğrencilerin boykotu büyütmek için yaptığı bütün önerilere gözünü kapatan Birlik, kitleyi boykota motive etmek bir yana adeta 2 haftada öğrencilerin umutsuzluğunun sebebi oldu. İki haftalık rezaletin sonunda detayları bilinmeyen, seçenekleri sorunlu bir anket sonucu ile üç tane özel işletmeyi öğrenci dostu ilan etti ve boykot için kurulan çay istasyonunun özel işletmelerle görüşmeler süresince “iyi niyet” göstergesi olarak kaldırılacağını açıkladı.

Özel işletmeye iyi niyet, öğrenciye ihanet politikası tutmadı!

Öğrencilerin boykot iradesine ihanet anlamına gelen bu karar, öğrencilerin büyük tepkisi ile karşılaştı. Kararın ardından içerisinde yoldaşlarımızın da bulunduğu öğrenciler inisiyatifi ellerine alarak merkezi derslik binasına (MED) çay kazanı kurdular ve boykota devam çağrısı yaptılar. Ancak Kulüpler Birliği onayı dışında açılan bu masaya okul yönetiminin müdahalesi gecikmedi. Güvenlik güçleri boykot standına saldırarak öğrencileri sindirebileceklerini sandılar ancak yanıldılar!

Güvenlik terörüne geçit yok! Birlik var dayanışma var mücadele var!

Öğrencilerin boykot standına saldıran güvenlik görevlileri burada arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı darp etmeye kalktılar. Bir güvenlik amiri, ağzında küfürler ve tehditler ile öğrencilere saldırmaya çalışınca öğrencilerin tepkisi sert oldu. Sosyal medyada kısa zamanda yayılan ve İTÜ öğrencilerinden büyük tepki toplayan güvenlik amirinin saldırı görüntüleri, öğrencilerin fitilini ateşledi. Olayın yaşandığı 26 Aralık gününün ertesi günü, yani okulun en boş olması beklenen, yarıyılın son cuma günü öğrenciler merkezi derslik binasında kitlesel bir gösteri düzenlediler. Yapılan bu gösteride hem özel işletmeler protesto edildi, hem de güvenlik terörü lanetlendi. Merkezi derslik binasında toplanan onlarca öğrenci, tepkilerini “güvelik dışarı!” sloganlarıyla güvenlik güçlerini binadan süpürerek gösterdi! Tepkiler üzerine okul yönetiminden öğrenciyi darp etmeye çalışan amir hakkında soruşturma açıldığı, soruşturma süresi boyunca amirin açığa alındığı bilgisi geldi. 

İTÜ’de güz dönemi de 2019 da mücadele ile bitti, 2020’ye ve bahara çelik adımlarla!

Yapılan kitlesel eylemin ardından öğrenciler, final sınavlarının olduğu zamanlarda da boykot stantlarını kuracaklarını, özel işletmelere de güvenlik terörüne de meydan vermeyeceklerini ilan ettiler. İTÜ öğrencileri birlikten doğan kuvveti gösterdiler, ancak şimdi yürünecek çok yol, kazanılacak çok şey var. Kapalı kapılar ardında boykot kıranların değil, bütün öğrenci düşmanlarının karşısında dimdik duran öğrencilerinin mücadelesi var oldukça yürünmeyecek yol, kazanılmayacak hak olmadığını biliyoruz. 2020 yılına çelik adımlarla yürüyoruz!