Koç Üniversitesi lisansüstü öğrencileri ve asistanları barınma haklarını savunuyorlar!

Koç Üniversitesi lisansüstü öğrencileri ve asistanları barınma haklarını savunuyorlar!

Koç Üniversitesi’ndeki yüksek lisans ve doktora öğrencileri, uzun bir süredir kampüsün yakınında üniversitenin kiraladığı evlerde kalıyorlar. Pandemi nedeniyle 2020-2021 akademik yılında uzaktan eğitim yapılacağı için lisans öğrencilerinin kaldığı yurtlar boş kaldı. Üniversite yönetimi, bu durumu fırsat bilerek lisansüstü ve doktora öğrencilerini yurtlara taşıma kararı aldığını duyurdu.

Lisansüstü ve doktora öğrencileri aynı zamanda emekçi konumundalar. Asistan olarak çalışıyorlar, okuldaki araştırma ve eğitim faaliyetlerinde önemli görevler üstleniyorlar. Buna rağmen sigortaları yapılmıyor ve burs adı altında aldıkları ücretler son derece düşük. Kampüsün çevresinde, kira masrafı üniversite tarafından karşılanan evlerde kalmak sahip oldukları en önemli hak. Üniversite yönetimi, yazılı sözleşmelerde açıkça tanımlanan bu hakkı öğrencilerin elinden almak istiyor. Yurtlara taşınmayı reddeden öğrencilere teklif edilen kira yardımı ise şimdi oturdukları evlerde kalmaları için yetersiz. Üstelik bu karar pandeminin ülkeyi kasıp kavurduğu bir süreçte ve yeni akademik yılın başlamasına birkaç gün kala alındı.

Öğrencilerin üniversite yönetimine açık mektubunu yayınlıyor, mücadelelerini desteklediğimizi duyuruyoruz.

#KoçAsistanınaSahipÇık

 

Koç Üniversitesi Yönetimine Açık Mektubumuzdur

 

Koç Üniversitesi’nde eğitimlerine ve çalışmalarına devam eden lisansüstü öğrencilerinin ve asistanlarının, kendilerine sağlanan ve sözleşme ile güvence altına alınan lojmanlardan çıkarılması planlanmaktadır. Öğrencilerin, pandemi devam ederken, tuvaletlerin, banyoların ve mutfakların ortak kullanılacağı yurtlara yerleştirilmesi, bunun kabul edilmediği durumda yeterli finansal destek sağlanmadan kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalacak olmaları üniversitenin son zamanlardaki gündemi olmuştur.

Bu kararlar, lojmanlarda yaşayan ve bu durumdan en çok etkilenecek olan lisansüstü öğrencileri ve asistanlara, yani bizlere danışılmadan ve hiçbir bilgi verilmeden alınmakta, tüm süreç yönetim tarafından gizlilik içinde yürütülmektedir. Resmi olmayan yollarla haberdar olduğumuz bu kararlara yönelik endişe ve taleplerimizi sıralayan iki yüzden fazla öğrencinin imzasının olduğu e-postalara da geri dönüş yapılmamış, konu hakkında iletişim ve haber alma çabalarımız görmezden gelinmiştir. Dahası bize yapılması gereken açıklamalar acil bir toplantı ile okulun akademisyenlerine yapılarak onlardan bu süreçte arabulucu rolü üstlenmeleri istenmiştir. Bu konu hakkındaki bilgi alma ve karar sürecine dahil olma taleplerimizin yok sayılması bizi derinden kaygılandırmaktadır.

Koç Üniversitesi’nin araştırma yükünü üstlenen lisansüstü öğrencileri, asistanları ve geleceğin akademisyenleri olarak, bizleri sürece dahil etmeden alelacele alınmaya çalışılan bu kararlardan rahatsızlık duyduğumuzu, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı, akademik çalışmalarımızı ve hayatımızı tehlikeye atacak olan bu kararları kabul etmediğimizi açıkça belirtmek isteriz.

Koç Üniversitesi Lisansüstü Öğrencileri ve Asistanları