Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin barınma hakkı gasbediliyor! Bizler dahil olmadan bu sorun çözülemez! Barınma hakkımız için mücadeleye!

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin barınma hakkı gasbediliyor! Bizler dahil olmadan bu sorun çözülemez! Barınma hakkımız için mücadeleye!

20 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyım rektörlüğü, öğrencilerin yurt kura sonuçlarını açıkladı. Öğrenciler arasında çıkacağı konuşulan yurt krizi, bu sonuçlardan sonra kesin olarak kendini gösterdi. 1.200’den fazla öğrenci yurtsuz bırakıldı. Kayyım bu krizin sebebi olarak depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan yurtları bahane ediyor. Ancak bu krizin sebebi ne deprem ne de üniversitedeki kontenjan artışıdır. Böyle bir krizin doğmasının tek sorumlusu kayyım Naci İnci’dir! Bu binaların depreme dayanıksız olduğu aylar öncesinden hatta belki de yıllar öncesinden biliniyordu, ancak bu kadar zamandır hiçbir şey yapılmadı. Okulların açılmasına 2 ay kalmışken şimdi bini aşkın Boğaziçi öğrencisi fahiş fiyatlı özel yurtlara ve kiraları dudak uçuklatan evlere mahkûm edildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde barınma sorunu bu yaz patlak vermedi, aksine yıllardır var olan ama sürekli geçici çözümlerle geçiştirilen bir sorundu. İki sene önce kayyım Naci, normalde hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos yurtlarına lisans öğrencilerini yerleştirip hazırlıkların eğitimini çevrimiçi yaptı. Geçen sene de okulun içerisindeki özel yurda ranza atarak kontenjan arttırdı. Bu adımların hiçbiri yurt problemini çözmeye yetmediği gibi şimdi de dört yurdun kapatılmasıyla kriz derinleşti.

Raporları açıklamayan kayyım, öğrencilere yalancı diyor!

Yıllardır “İstanbul dışından gelen tüm öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesiyle” övünen kayyım yönetim, bizleri kapı dışarı etmesi yetmiyormuş gibi bir de açıklamalarıyla karalama kampanyası başlattı. Depremzedelere, ihtiyaç bursu alan öğrencilere bile yurt vermeyen kayyım, yaptığı açıklamalarla yurt krizinin olmadığını, öğrencilerin kamuoyunu yanılttıklarını söyleyecek kadar alçaldı.

Bizleri yalancı ilan eden kayyım yurtlarla ilgili hiçbir veriyi paylaşmıyor. Depreme dayanıksız yurtların gerçekten kapatılması gerekip gerekmediğini bilmiyoruz çünkü hiçbirinin durum bildirir belgesini açıklamıyor. Açıkta kalan öğrenci sayısı, yeni yurtların ve güçlendirme çalışmalarının ne zaman biteceğiyle ilgili de hiçbir bilgi vermiyor. Bu bilgileri paylaşmamasının sebebi asıl yalancının kendisi olduğunun ortaya çıkacak olmasıdır. Bu yurt krizi esnasında başta yurt çıkmayan yüzlerce arkadaşımız olmak üzere öğrencilerin söz hakkı olmasını engellemek için bilgi edinmemize bile izin vermiyor.

Barınma hakkımızı gasbedenlere karşı mücadeleye!

Bizlerin herhangi bir şekilde dahil edilmediği, özellikle uzak tutulmaya çalışıldığımız böyle bir süreçte kayyımın öğrencilerin lehine herhangi bir çözüm sunmasını bekleyemeyiz. Kayyım yönetimin sorumsuzluğu şu anki krizin temel sebebiyken, tereddüt etmeden barınma hakkımızı gasbediyorken, yarın karşımıza sorunu bitirecek bir çözümle çıkmasını bekleyemeyiz. Bu sürece onlar dahil etmiyorsa bizler yurt hakkımızı savunarak, mücadele ederek dahil olacağız. Naci’nin sorumsuzca aldığı kararların bedelini ödememek için yurtlarla ilgili alınacak kararlar dahil her problemde son sözü öğrenciler söylemelidir. Barınma hakkımız için, tüm sürecin şeffafça ve öğrencinin haklarını gözetecek şekilde yürütülmesi için tüm arkadaşlarımızla birlikte adım adım mücadelemizi yükseltelim!

Barınma krizi tüm öğrencilerin problemi!

Bu yurt krizi sadece Boğaziçi’yle sınırlı kalmayacak, okulların açılmasıyla beraber her sene olduğu gibi bu sene de on binlerce öğrenci mağdur olacaktır. Gerek KYK ve üniversite yurtlarının zamlanmasıyla, gerekse de yurt kapasitelerinin dolmasıyla beraber emekçi ailelerin çocukları yine başını sokabileceği bir yer bulmaya çalışacak, borçlanacak veya öğrenciler çalışmaya başlayacak. Bizler bu durumu alınyazımız gibi kabul etmemeli ve nitelikli, ücretsiz barınma hakkımızı sonuna kadar savunmalıyız!

Devrimci İşçi Partili Öğrenciler

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2023 tarihli 167. sayısında yayınlanmıştır.