İngiliz Mehmet’in zehirli dili ve tercümesi

İngiliz Mehmet’in zehirli dili ve tercümesi

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak ekonominin başına geçirildikten sonra bir dizi açıklama yaptı. Bu açıklamalarda kullandığı dil yerli ve yabancı sermaye çevrelerinde olumlu karşılanıyor. Daha dün AKP’nin ekonomi politikalarını yerden yere vuran Millet İttifakı bile Mehmet Şimşek’e yardımcı olmaktan bahsediyor. Mehmet Şimşek’in sermaye sınıfı içinde olumlu bir hava yaratan ve iyimser beklentiler oluşturan söylemleri işçi sınıfı açısından ne ifade ediyor? Geleceğe dair iyimser mi olmak lazım yoksa tam tersine zor günler bizleri mi bekliyor? Bu soruların cevabı için Mehmet Şimşek’in söylemlerinin işçi sınıfının diliyle tercüme edilmesi gerekiyor. 

Rasyonel zemine (Akılcı sürece) dönüş: Enflasyonla mücadelenin faturasını emekçi halka kesmek için faizlerin kademe kademe arttırılması, geniş kitlelerin alım gücünün düşürülmesi, ekonominin daralması ve halkın daha az tüketmesiyle birlikte fiyatlardaki artış hızının yavaşlaması.

Yapısal reformlar: Sermayenin uzun vadeli stratejik çıkarlarına yönelik kapsamlı düzenlemeler yapılması. Kıdem tazminatının kaldırılması ve fona devredilmesi. İşten atmanın kolaylaştırılması ve patrona maliyetinin olmaması. Emek gücü piyasasının ve çalışma düzeninin esnekleştirilmesi. Özelleştirmelere devam edilmesi. 

Öngörülebilirlik: Yabancı ve yerli sermayenin kârlarının güvence altına alınması. Sermayeye verilen taahhütlerin yerine getirilmesi. Seçimler ya da başka siyasi sebeplerle ani politika değişikliklerine gidilmemesi.

Uluslararası standartlara saygı: Merkez Bankasının özerkliği ya da bağımsızlığı adı altında para politikasının uluslararası finans merkezlerine bağlanması. Yabancı sermaye ile Türkiye vatandaşı işçiler karşı karşıya geldiğinde yabancı sermayenin menfaatini savunmak. Dış siyasette NATO’ya, Avrupa Birliği’ne, Gümrük Birliği’ne bağlılık, uluslararası tahkim kararlarına uymak, bölgede İsrail’in güvenliğini kendi güvenliği gibi korumak. 

Güvenilir program: Yabancı ve yerli sermayenin çıkarları doğrultusunda işçi sınıfının haklarına ve kazanımlarına yönelik büyük bir sınıf taarruzu. 

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2023 tarihli 166. sayısında yayınlanmıştır.