Halkın parasıyla halka algı operasyonu! İşte istibdad rejiminin enflasyonla mücadele politikası!

Halkın parasıyla halka algı operasyonu! İşte istibdad rejiminin enflasyonla mücadele politikası!

Erdoğan televizyona çıkıp enflasyonla mücadele önceliğimizdir dediğinde hayat pahalılığının azalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bir burjuva politikacısı enflasyonla mücadeleden bahsettiğinde bunun anlamı halkın tüketimini kısacak politikalar uygulanacağıdır. Yani fiyatların artış oranını gösteren enflasyon ile halkın alım gücüne bağlı olan hayat pahalılığı farklı şeylerdir. Önümüz seçimler olduğuna göre Erdoğan’ın halkın alım gücünü düşürerek enflasyonla mücadele etmesi zor ve riskli olacaktır. Peki Erdoğan bir yandan emekçi halkın alım gücünü azaltıp bir yandan da oy kazanmayı nasıl düşünmektedir?

Bunun tek bir yolu vardır. İktisatta “para yanılması” denir. Günlük dilde ise biz buna “algı operasyonu” diyebiliriz. Mesela asgari ücret zammı açıklandığında hükümet işçiyi enflasyona ezdirmedik dedi. Pek çok insan da bu zammı olumlu buldu alkışladı. Gerçekte ise ortada zam falan yoktu. Tam tersine asgari ücretin zamlı haliyle dahi alım gücü düşmüştü. Bu yılın zamlı asgari ücreti geçtiğimiz yıla göre 10 kilo daha az dana eti, 800 adet daha az ekmek almaya yetiyordu. Ancak devletin resmi istatistik kurumu rakamlarla oynayarak yüzde 80 olan enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladı. Yine iktidardan icazetli sendika ağaları da görevlerini yaptılar. Türk-İş adına bu sene masada olan Pevrul Kavlak, asgari ücretteki artışın enflasyonun üstünde olduğunu söyleyerek TÜİK’in yalanlarını işçi tarafından tekrarladı ve mutluluk verici diyerek işçilerin alım gücünü düşüren asgari ücreti övdü.

İstibdad rejiminin yandaş medyası da sabah akşam propaganda yaparak tüm bu algıyı iyice yerleştirmeye uğraştı. CNN Türk, Hürriyet gibi Demirören grubuna ait medya organları bunun bir örneği. Evet! Devletin Ziraat Bankası’ndan 850 milyon dolar kredi alıp bu gazeteleri ve televizyonları alan ama krediyi geri ödemeyen Demirören! Kamu bankalarının görev zararları bütçeden halkın vergileriyle en çok da işçiden, emekçiden, memurdan daha maaşı eline geçmeden kesilen vergilerle ödeniyor. Halkın parasıyla halka algı operasyonu! İşte istibdad rejiminin enflasyonla mücadele politikası!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2022 tarihli 149. sayısında yayınlanmıştır.