Halk barınamıyor! Müteahhitler ve emlak zenginleri uçuyor!

Halk barınamıyor! Müteahhitler ve emlak zenginleri uçuyor!

Barınma emekçi halkın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Erdoğan’ın “nas” diyerek dini kisve altında savunduğu faiz politikası bankalarla birlikte en çok müteahhitlere ve gayrimenkul zenginlerine yaradı. En son olarak Erdoğan’ın açıkladığı “konut finansmanı projesi” emekçi halkın konut sorunu derdine deva olmak şöyle dursun sorunu daha da derinleştirdi. Erdoğan’ın açıkladığı düşük faizli konut kredisi paketleri bir anda konut fiyatlarını fırlattı. Oturmak için konut sahibi olmak isteyenler görüntüde daha düşük faiz olsa bile çok daha büyük bir maliyetle karşılaştı. Ancak esas mağdur ise yine kiracılar oldu. Bir sebeple ev değiştirmek, taşınmak zorunda olanlar ve evlenen çiftler için ev satın almak hayal, kiralık evler ise ateş pahası. Ev sahipleri artan kiralar dolayısıyla kiracılarına mobbing uygulamaya başladı. Ev sahipleri kiracıları evden çıkmaya ya da yasal oranın üzerinde kira zammı yapmaya zorluyor.

Zenginler konut biriktiriyor: 1,5 milyon konut satıldı! Ev sahipliği oranı azaldı kiracılık arttı!

Erdoğan’ın izlediği politikanın kimi koruduğu ev satışlarındaki artışa rağmen halkın ev sahibi olma oranında azalma olmasından da anlaşılıyor. 2021 yılında 1,5 milyon ev satıldığı halde konut sahibi olanların oranı yüzde 0,3 azaldı ve kirada oturanların sayısı da yüzde 0,6 artış gösterdi. Yani evleri yine zengin ev sahipleri aldı. Gayrimenkul zenginleri konut fiyatlarının artışıyla servetlerini, müteahhitler ise kârlarını katladı.

Devrimci İşçi Partisi diyor ki: Evler oturanların!

Devrimci İşçi Partisi uzun süredir bu soruna dikkat çekiyor ve “evler oturanların” diyerek işçi sınıfının çözümünü savunuyor:

Evler oturanların!      

Müteahhitlerin ve gayrimenkul zenginlerine servet vergisi! 

Emlak spekülasyonu yasaklansın! Yatırım ve spekülasyon amaçlı satın alınan konutlar kamulaştırılsın!

Toplu konut seferberliği ile herkese sağlıklı, nitelikli, işyerine ve okula yakın ücretsiz konut hakkı!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2022 tarihli 153. sayısında yayınlanmıştır.