EYT’li hakkını istiyor! AKP az verip çok almanın formülünü arıyor!

EYT’li hakkını istiyor! AKP az verip çok almanın formülünü arıyor!

Vedat Bilgin EYT ile ilgili teknik çalışmaları bitirdiklerini ve cumhurbaşkanına sunduktan sonra meclise getireceklerini açıkladı. Ancak ayrıntılar bir türlü söylenmiyor. EYT’lilerin derneklerine ya da işçi sendikalarına ne taleplerini soran var ne de çalışmalar hakkında bilgi veren. AKP’li isimlerin konuşmalarının satır aralarından olası EYT formülüne ilişkin tahminler yapılıyor. Özellikle 1999 öncesi vurgusunun yapılması ve yaş sınırı üzerinde durulması, 1999 öncesi sigortalı olanları kapsayacak ve prim gün sayısını esas alacak bir düzenleme yapılacağına dair izlenim yaratıyor.

Para babaları için bir gecede şapkadan tavşan çıkaranlar EYT’liyi süründürüyor

Peki neden AKP iktidarı bu meseleyi bu kadar süründürüyor? Hükümet, para babalarının dolarları için bir gecede kur korumalı mevduat uygulamasına geçerken ve bunun için hazineden çıkan para 100 milyar liraya doğru koşar adım ilerlerken EYT’lilerin çoktan hak etmiş oldukları emeklilik hakkının verilmesi neden geciktiriliyor? Bunun sebebi belli. AKP iktidarı EYT’lilerin hakkını vermenin değil seçimlere giderken en az maliyetle ne kadar oy toplarım onun derdinde. Yaş sınırını kaldırsa bile emekli olacaklardan prim gün sayısını borçlanarak tamamlamalarını isteyecekleri anlaşılıyor. Aynı şekilde aylık bağlama oranlarında, daha fazla çalışanın daha az emekli maaşı aldığı ucube uygulamanın düzeltileceğine dair ise en ufak bir söz edilmiyor. Demek ki AKP emekli sayısını arttırırken emekli maaşlarını bir şekilde düşük tutmanın derdinde.

EYT’liler seçim kozu da oy deposu da değil! Milyonlar hak ettikleri emekliliklerini istiyor!

Erdoğan’ın EYT’lilere hakaret etmek için söylediği “çift dikiş” sözü düşük emekli maaşları ile geçinmesi imkânsız olan insanlar için bir dayatma olmaya devam edecek. Belirli bir yaşın üstünde iş bulmanın zorluğu, bulunan işlerin elverişsiz, kötü koşullarda ve düşük ücretli olması gerçeği ise yerli yerinde duruyor. Hal böyle iken milyonlarca EYT’linin beklenti içine girmesi yapılacak en yanlış şey olur. EYT’liler sesini yükseltmezse mücadele alanlarına inmezse, EYT’liye daha az verip daha çok alacak formülleri devreye sokacaklar. Bu yüzden hiçbir ayrıntı açıklamıyorlar. Nabız tutup, beklentileri ölçüp ona göre hareket etmek istiyorlar. EYT’liler nabzı yükseltmeli. Seçim kozu olmadıklarını, çoktan hak etmiş oldukları emekliliklerini talep ettiklerini ve gerektiğinde bunu söke söke alacaklarını dosta düşmana göstermeli.   

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2022 tarihli 157. sayısında yayınlanmıştır.