Emeklinin çöküşü: En düşük emekli maaşı asgari ücretten az olamaz!

Emeklinin çöküşü: En düşük emekli maaşı asgari ücretten az olamaz!

Tavan işçinin üzerine çöktü! Kıdem tazminatı tavanı kaldırılsın!

Son dönemlerde artan enflasyonla beraber asgari ücret zammı yılda iki defa yapılmaya başlandı. Ücretlere de değişen oranlarda zamlar yapılıyor. Zamlı ücret hesaba yattığında kısa süreliğine nefes alınsa bile zaman geçtikçe hayat pahalılığı alım gücünü eritip bitiriyor. Her zam ülkedeki asgari ücret ve civarında çalışan işçi sayısını arttırmaktan başka işe yaramıyor. Sermaye ve hükümet ücretlerde kaşıkla verdiğini kepçeyle alırken sınıfın uzun vadeli kazanımlarına ise adeta baltayla giriyor. Kıdem tazminatı tavanında böyle bir hak gaspı var. 13.414 lira olan brüt asgari ücrete göre bu tavan 23.484 lira olarak belirlendi. Kıdem tazminatı tavanı asgari ücretin 1,75 katına kadar indi. Bu oran 1982’de 7,5 kattı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de yaklaşık 5 kattı.

Yıllarını fabrikalarda, işyerlerinde tüketen, yıllar boyu ailesinin geçimini sağlamak için gece gündüz mesai yapan, sadece emeğini harcamayan, sağlığından olan, sosyal yaşamını feda eden işçiler emekliliklerinde alacakları kıdem tazminatı ile bırakın bir ev alabilmeyi, bir otomobilin dahi yanına yaklaşamıyor. Emekli olunca hem ev hem otomobil alabilen işçilerin hikayeleri geçmişte kaldı bile diyemiyoruz. Efsane oldu! Tarihe gömüldü!

Kıdem tazminatı tavanı sadece sermayenin kârını korumak içindir. Kıdem tazminatı tavanı işçinin iş güvencesinin zayıflatılmasıdır. Çalışırken çalınan emeğin, emeklilikte de gasbedilmesidir! Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır!

Emekli aylığı asgari ücretten az olamaz!

Ülkede asgari ücretin açlık sınırına fiilen endekslendiği artık biliniyor. Her zam döneminde açlık sınırına getirilen asgari ücret aylar içinde bu sınırın altına düşüyor. Emekli aylıkları ise yıllar içinde adım adım asgari ücretin altına düşürüldü ve adeta açlık sınırının altına çapalandı. Emekliler bu şekilde hem geçinemiyor hem de sermaye için düşük ücretle sömürülecek kalifiye emek havuzu oluşturuyor. Geçim sıkıntısına yılların getirdiği yorgunluk ve yıpranmanın katmerlenmesi ekleniyor. Sermaye eğer emeğini sömüremiyorsa o kişiye insan gibi bakmaz. O yüzden emeklilerin hakları sermaye için paranın çöpe atılmasıdır. Nasıl da EYT yasasına saldırmaya başladılar. Sanki işçiler prim ödeyip emeklilik hakkı elde etmemiş gibi EYT’lilere havadan para saçılıyor muamelesi yapıyorlar.

Emekliler insanca yaşamayı hak ediyor. Emeklinin hakkını savunmak ise sadece emeklilerin değil tüm işçi sınıfının ve emekçi halkın görevi. Hükümet de suçun EYT’lilere yüklenmesinden memnun. İşçi sınıfı için ise emeklilik hakları insanca yaşamın en önemli ölçütüdür. Emekli aylıkları asgari ücretten az olamaz!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2023 tarihli 167. sayısında yayınlanmıştır.