ABD ile İskenderun üzerinde ne oyunlar oynanıyor? Halka açıklayın!

Şayet önümüzdeki günlerde Suriye’ye yönelik bir müdahalede bu bölge üs olarak kullanılırsa ben ve Hatay halklarının istisnasız bütün onurlu ve barışsever bireyleri kandırılmış olmanın öfkesini de katarak komşu halklara karşı emperyalizmin maşası olmamak için mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz.

Gerek bir hukukçu olarak mesleki faaliyetlerim için gerekse bir sosyalist olarak ve Devrimci İşçi Partisi sözcüsü kimliğimle toplumsal eylem ve etkinliklerde bulunmak veya bu tür eylem ve etkinlikleri izlemek için sık sık ve severek gittiğim bölgelerin başında Hatay bölgesi de gelir. Özellikle İskenderun ve Antakya merkezlerine en az haftada bir kez günübirliğine veya birkaç günlüğüne ziyaretlerde bulunurum. Bütün bunlara ek olarak anne tarafımdan birçok akrabam Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun, Antakya hattında yaşıyor. Dolayısıyla o bölgenin sosyal yapısı, bölgede gerçekleşen toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmeler özellikle ilgimi çekmektedir. Dillerin, kültürlerin, dinlerin, halkların yüzlerce yıldır kardeşçe yaşadığı bu bölge, bilhassa İskenderun, Samandağ ve Antakya merkezi bu anlamda kesinlikle dünya çapında örnek gösterilebilecek birkaç yerden biridir.

Suriye’deki toplumsal gelişmeler ve özellikle ABD ve emperyalizmin Suriye’ye müdahale etme eğilimi ve bunun için yarattığı senaryolar da, epey bir süredir bu bölge halkının en önemli gündem maddelerinden biri olduğu için hemen her yerde konuşulmakta ve tartışılmaktadır. Ancak son günlerde halk arasında konuşulan bir takım gelişmeler sadece bu bölge insanını değil bütün Türkiye’yi hatta bütün Ortadoğu’yu ilgilendirdiği için bu satırları kaleme almak benim için bireysel bir ilgi veya seçimden öte toplumsal bir görev halini almış durumdadır.

Bölge toplumunun çok değişik ekonomik ve sosyal katmanlarından insanların haklı olarak çok sık ve büyük bir kaygı duyarak sormakta olduğu aşağıdaki sorular aslında hepimizin ortak soruları olmalıdır. Bu soruları yanıtlayacak kişi veya kişiler ise ülkeyi yönetenlerden başkası değildir.

Mülki veya askeri düzeydeki bütün kurum ve otoritelerin yürütmenin emri altında faaliyet gösterdiğinin bilgisine sahip bir vatandaş ve hukukçu olarak yerel veya merkezi her düzeydeki yetkililerin aşağıdaki soruları derhal ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde yanıtlamasını olarak talep ediyorum. Verilecek yanıtlar konuşulanların iç yüzünü ortaya çıkaracaktır. Şayet önümüzdeki günlerde Suriye’ye yönelik bir müdahalede bu bölge üs olarak kullanılırsa ben ve Hatay halklarının istisnasız bütün onurlu ve barışsever bireyleri kandırılmış olmanın öfkesini de katarak komşu halklara karşı emperyalizmin maşası olmamak için mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz.

  1. ABD Büyükelçilik ve askeri yetkilileri son bir yılda İskenderun’u kaç kez ziyaret etmiştir?
  2. İskenderun Limanı’nda faaliyet gösteren LİMAK A.Ş. faaliyet gösterdiği alanın en azından bir kısmını ABD ordusunun yığınakları için tahsis etmiş midir?
  3. Bu ziyaretlerde İskenderun merkezinde bulunan doğum hastanesinin ABD ordusuna bir süreliğine tahsis edilmesi konuşulmuş mudur?
  4. Yine bu ziyaretlerde ABD ordusuna bağlı helikopterlerin faaliyeti için helikopter pisti bulunması gündeme gelmiş midir?
  5. Akçay’da bulunan Tor Kışlası neden boşaltılmaktadır?
  6. Yine İskenderun merkezine 180 ABD’linin çeşitli vazifeler adı altında yerleştirilmesi gündemde midir?
  7. ABD Başkan Yardımcı Joseph Biden’ın Türkiye ziyaretinde bu konularda yetkililerle ne konuşulmuştur?
  8. Joseph Biden’in ziyaretinin hemen ardından Amanoslar’da başlatılan askeri operasyonların bölgede sürdüğü belirtilen ABD yığınağının güvenliğini sağlamakla bir ilgisi var mıdır?