Tunus’ta genel grev

600.000 işçi greve çıktı

Tunus'ta sular durulmuyor.17 Ocak’ta 600.000 işçi gerçekleştirdikleri genel grev ile havaalanlarından okullara, limanlardan toplu taşımaya ve hastanelere kadar her yerde hayatı durdurdu ve hükümete büyük bir uyarıda bulundu.

Arap Devrimi’nin kıvılcımının çaktığı ülke Tunus’ta üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen halkın talepleri karşılanmış değil. Yoksulluk diz boyu, gençlerde işsizlik %50’lere dayanıyor. Bunun sebebi devrimi yönetecek bir işçi sınıfı partisinin yokluğunda meydanın sağlı sollu düzen partilerine kalmış olması. Cumhuriyetçilerle siyasal İslamcılar diktatör Binali devrildiğinden beri Tunus’u bir koalisyon hükümeti ile yönetiyorlar. Ülkeyi ekonomik dar boğazdan çıkarmanın yolunu da İMF programını uygulamakta ve AB'ye boyun eğmekte buldukları için tek yaptıkları halka daha fazla kemer sıktırmak.

İşte bunun son perdesi olarak İMF, kamu emekçilerinin maaşlarının dondurulmasını istedi. Halbuki pahalılık ve enflasyon karşısında kamu emekçileri haklı olarak zam talep ediyorlardı. Sonunda devrimde de çok önemli bir rol oynayan UGTT sendikası bir günlük genel grev ilan etti. 17 Ocak’ta gerçekleşen grev ile 600.000 işçi havaalanlarından okullara, limanlardan toplu taşımaya ve hastanelere kadar her yerde hayatı durdurarak büyük bir uyarıda bulundu. Grev sırasında atılan sloganlar devrim dönemindekiyle aynıydı: Halk rejimin yıkılmasını istiyor! Besbelli ki Tunus’a bir devrim daha gerekli, ancak bu sefer sonunda işçi sınıfı direksiyona geçmeli.