Tunus katillerine AB desteği!

Tunus bir aydır sarsılıyor. Ülkenin dört bir yöresinde ve en son başkent Tunus şehrinde işsiz genç göstericiler canlarını ortaya koyarak protesto gösterileri düzenliyor. Burjuva diktatörlüğünün cevabı şiddetli: 50’den fazla genç gösterici polis kurşunuyla hayatını yitiriyor.

Sağa sola demokratlık dersi veren AB, bu soğukkanlı katliam karşısında sessiz kalıyor. AB’nin en “demokrat” ülkelerinden, Tunus’un eski sömürgeci gücü Fransa susuyor. Fransa içinde soldan ve insan hakları yandaşlarından hükümetin suskunluğu konusunda bir eleştiri salvosu yükseldiğinde, Dışişleri Bakanı Michèle Alliot-Marie Tunus’a “ders vermek” istemediklerini, yapılması gerekenin durumun “soğukkanlı ve nesnel bir analiz”i olduğunu söyleyebiliyor! Gencecik 50 insanın ölümü karşısında “soğukkanlı” bir analize çağrılan da sanırsınız fildişi kulesine kapanmış bir bilim insanı! Hayır, Tunus’ta ciddi çıkarları olan bir emperyalist devlet!

Alliot-Marie bununla da yetinmiyor, Tunus devletine yardım elini uzatıyor. Bu tür kitle protestoları karşısında Fransızların “savoir faire”inden, yani deneyim ve bilgisinden ya da “know how”ından yararlanılmalıymış. Fransa’nın Dışişleri Bakanı,Tunus’un içişleri bakanının başını yiyen bu bastırma işlevinde yer almak istiyor!

ABD bile Tunus büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na davet ederek olayların “barışçıl” yollardan çözülmesini talep ederken, AB kılını kıpırdatmıyor! Avrupa Birliği’nin insan hakları,demokrasi ve barış yolunda kurulmuş bir iyi niyet topluluğu olduğu yolundaki yalanı söyleyenleri bir kez daha mahcup ediyor tarih.