Meksika: sınıf kardeşlerimizin kanı döküldü, işçi sınıfının cevabı kitlesel eylemler ve grevler oldu

Meksika’nın güneyinde yer alan Oaxaca eyaletinde öğretmenler ciddi bir mücadele geleneğine sahip. Özellikle Meksika’nın en büyük öğretmen sendikası olan SNTE’nin (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación, Ulusal Eğitim İşçileri Sendikası) içinde yer alan mücadeleci bir sendikal eğilim olan CNTE’nin (Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación, Ulusal Eğitim İşçileri Koordinasyonu) şehirdeki eylemleri, 2005 ve 2006 yıllarında büyük bir işçi eylemleri dalgasının yolunu açmış, bu hareket ise daha sonradan “Oaxaca komünü” olarak anılmaya başlanmıştı.

Bir kez daha Oaxaca, Meksika’daki sınıf mücadelelerinin merkez üssü hâline gelmiş durumda. Öyleki, hükümetin geçirmeye çalıştığı neoliberal eğitim reformu karşısında Mayıs ayından beri devam eden eylemlerin Haziran ortasında ulaştığı güç ve işçi sınıfının, çoğunluğu yoksul köylü olan bölgedeki yerlilerle ittifak içinde masaya yumruğunu vurması TeleSUR adlı Latin Amerika televizyonuna “Yeni Oaxaca komünü mü geliyor?” manşetini attırmıştı. Hükümet CNTE’nin Oaxaca’daki ünlü 22 No’lu şubesinin iki liderini Haziran ayı içinde tutuklamış, banka hesaplarını dondurmuş, sendikayı suç örgütleriyle ilişkili göstermeye çalışmıştı. Bu saldırılara ve hükümetin geçirmek istediği neoliberal eğitim reformuna karşı öğretmenlerin Oaxaca eyaletinin genelinde, özellikle de fakir bir yerli kasabası olan Nochixtlan’da yaptığı eylemlere, Meksika devleti eylemci öğretmenleri katlederek yanıt verdi. Dahası yolları kesen öğretmenlerin polis tarafından katledildiği haberleri gelirken, Meksika devleti polisin silah kullandığı iddialarını başlangıçta reddetti. İki kişinin öldüğü kesinleştiğinde bu sefer de ateş edenin polis olmadığını, polisin ateş ettiğini gösteren fotoğrafların eski bir tarihe ait olduğunu iddia etti. Halk isyanı sırasında Ali İsmail Korkmaz’ı katleden milislerini “kendi arkadaşları yapmıştır” diyerek aklamaya çalışan bir devleti görmüş Türkiye işçileri için ne kadar da tanıdık bir sahne!

Dört saat süren çatışmalar sırasında polisin açtığı ateş sonucu Meksika devletine göre 10, görgü tanıklarının aktardığına göre ise en az 13 öğretmen hayatını kaybetti. Meksika işçilerinin buna cevabı ise kitlesel eylemler ve grevler oldu. Oaxaca ve Chiapas eyaletleri başta olmak üzere yolların işgal edilerek kapatılması ülke geneline yayılırken, ülkenin başkenti olan Meksiko’da da öğretmenler 5 Temmuz’dan başlayarak süresiz genel grev çağrısında bulundular. Bu çağrıya yanıt veren 220.000 hemşire ve sağlık emekçisi de Meksiko’daki genel greve katılım gösterdi. Eylemler hızla büyürken Meksika İçişleri Bakanı Miguel Chong işçileri tehdit ederek, yolları kapatan işçiler için sürenin dolduğunu, Chiapas ve Oaxaca halkının gündelik hayatının aksamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Meksika işçi sınıfı ise, sınıf kardeşlerinin kanını dökenlerle uzlaşmaya niyetli gözükmüyor.

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Temmuz 2016 tarihli 81. sayısında yayınlanmıştır.