Cezayir’de ilk raund devrimin: Buteflika defoldu gitti!

Cezayir’de ilk raund devrimin: Buteflika defoldu gitti!

Arap devriminin ikinci kuşağı ilk büyük zaferini kazandı! Altı hafta boyunca her Cuma günü milyonlarıyla hürriyet uğruna sokaklara çıkan Cezayir halkı, 20 yıldır cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden, bir ayağı çukurda Abdülaziz Buteflika’yı devirdi.  Hareketin ısrarla “dégage” (yani “defol”) dediği 20 yıllık cumhurbaşkanı Buteflika, defolup gitti.

Oysa, rejim bu altı hafta boyunca ne tuzaklar kurmuş, devrimi yumuşatmak ve düzenin içine çekmek için ne tavizler vermişti. Önce Buteflika beşinci kez aday olmayacağını söyledi ama seçimleri güya demokratik bir rejim tartışması yapma gerekçesiyle erteleyerek cumhurbaşkanı koltuğunu fiilen işgal edeceğini ilan etmiş oldu. Halk buna kanmadı, Buteflika’nın açıklamasına karşı 15 Mart’ta (dördüncü hafta) sokakları daha da kalabalık olarak doldurdu. Beşinci hafta ise ağır yağmura rağmen kalabalık azalmadı. Buteflika’nın artık kabul görmeyeceği anlaşılmıştı.

Bunun üzerine iktidarın esas yüzü ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Buteflika’yi Anayasa’nın ülkeyi yönetemeyecek duruma düşen cumhurbaşkanının görevden alınmasına ilişkin 102. maddesi uyarınca görevden almayı teklif etti. Aynen Buteflika’nın ilk önerisi gibi bu da “tamam yeni bir rejim için tartışma yapılsın, ama biz başta olalım” demekti. Yani taviz-kontrol ikilisine devam. Halk buna altıncı Cuma olan 29 Mart’ta gösterilerin başlangıcından bu yana en kalabalık şekilde sokaklara çıkarak cevap verdi! “Sistem defol!” sloganı aynı zamanda genelkurmay başkanına “Kayid Salih, sen de defol!” anlamına geliyordu!

Buteflika “defol”du, ama Kayid Salih tabii ki yerinden kıpırdamıyor. Şimdi ordu da halka paralel olarak eski Buteflika klanına savaş açmış durumda. Buteflika’nın istifa ettiği akşamın gündüzünde ordunun üst kademesini toplayan Kayid Salih yaptığı açıklamada, yıllardır oynanmakta olan Karagöz oyununu itiraf etti: “Buteflika felçli bir adam, onun iplerini tutan başkaları, bunların gücüne son vermek gerekiyor” dedi! Hedefinde Gerçek’in sayfalarında daha önce Buteflika’nın iplerini çeken kişilerden biri olarak anılan kardeşi Sayid Buteflika var. Kayid, Sayid’e karşı! Rejimin şefleri birbirine düşmüş durumda!

Ordunun bütün çabası, ipliği pazara çıkmış Buteflika klanının yanı sıra rejimin ve onun ardındaki sınıf ve katmanların da iktidarı yitirmemesidir. Devrimin karşısında bir yol ayrımı var. Her devrim bir iktidar meselesidir. Bütün mesele, Cezayir’e yeni bir rejimin kimin iktidarında geleceğidir. Ya eski iktidar sahibi sınıflar, en başta Cezayir’in TÜSİAD’ı FCE, Buteflika klanını tasfiye ederek iktidarda kalacak ve halka göstermelik tavizler vererek devrimin ateşini söndürecek. Ya da devrimin coşkun seli, önüne geleni süpürerek gerçekten yeni bir siyasi iktidar yapısı kuracak, işçinin ve yoksulun sosyo-ekonomik taleplerinin önünü açacak, bir sürekli devrim mantığı içinde belki de burjuvazinin hâkimiyetine son verecek. Bunun için önce egemenliğin bir kurucu meclise aktarılması, daha da ötede halk hareketinin, özellikle işçi sınıfının içinden çıkabilecek bir şuralar hareketinin esas iktidar odağı olması için mücadele etmek gerekiyor.

Önümüzdeki yedinci Cuma ve sonrasında, halk devrim cephesinin iktidarı devralması için mücadeleyi yükseltecek. Rejim ise artık bir varolma savaşı veriyor. Buteflika sadece ilk raunddu. Mücadele asıl şimdi başlıyor.

 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.