Cezayir: Luiza Hanun’a özgürlük!

Cezayir: Luiza Hanun’a özgürlük!

Şubat ayında başlayan Cezayir devrimi, her hafta Cuma günleri yapılan büyük eylemlerle devam ederken 9 Mayıs’ta ülkenin önde gelen sol partilerinden Trotskist gelenekten gelen Parti des Travailleurs’ün (PT-İşçi Partisi) başkanı, geçmişte Buteflika’nın karşısında, Arap dünyasında ilk kez bir kadın olarak cumhurbaşkanı adayı olarak yarışmış olan Luiza Hanun bir askeri mahkemenin kararıyla tutuklandı. Hanun’a yöneltilen suçlama insanı güldürecek nitelikte: “rejimi değiştirmek istemek”! Cezayir halkı dört aya yaklaşan bir süredir açık açık “rejim değişikliği” talebiyle milyonlarıyla sokaklara çıkıyor. Bu devrimci hareketin içinden bir partinin lideri “rejim değişikliği istemek” suçundan tutuklanıyor!

9 Mayıs’tan bu yana Hanun’un serbest bırakılması için birçok girişim yapıldı. Serbest bırakılması için mücadele etmek üzere, Fransa’ya karşı ulusal kurtuluş savaşının kadın mücahitlerinden Zehra Drif başkanlığında bir komite kuruldu. Komite, eski cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika devrimin baskısı altında çekildikten sonra ülkenin güçlü adamı haline gelen Genelkurmay Başkanı Ahmet Kayid Salih ile Buteflika’nın yerine geçici cumhurbaşkanı olarak görevi devralan Abdülkadir Binsalih hakkında suç duyurusunda bulundu. Ülkenin devrim yanlısı 10 partisi ortak bir açıklamayla Hanun’un salıverilmesini talep etti. Eski sömürgeci ülke olduğu için Cezayir’le yakın ilişkileri olan Fransa’da 3.000 aydın ortak bir bildiriye imza attı. Ama bu satırların yazıldığı Haziran başında Hanun hâlâ tutuklu bulunuyor.

Hanun’un tutukluluğu Cezayir’in bütün devrimcilerinin ve değişim yanlısı bütün partilerin başında bir tehdit oluşturuyor. Devrimin çıkarları, Hanun’un derhal salıverilmesi için mücadeleyi gerektiriyor. Bugün Cezayir’de rejimi değiştirmeyi istemek değil, eski rejimi savunmak suçtur!