Yerli ve İngiliz muharip uçak ilk uçuşunu yaptı: Kağan mı? Kaan mı? Kane mi?

Yerli ve İngiliz muharip uçak ilk uçuşunu yaptı: Kağan mı? Kaan mı? Kane mi?

Milli Muharip Uçak olarak tanımlanan Kaan’ın ilk uçuşu gerçekleşti. TFX kodlu Milli Muharip Uçak projesi AKP ve MHP’nin seçim propagandasının bir parçası oldu. Bu uçak Türkiye’nin silah sanayiinde emperyalizmden bağımsızlaşmasının bir sembolü olarak sunuluyor. Bunun gerçekle en ufak bir ilgisi yok. Uçağın Amerikan General Electric şirketine ait F110 jet motoruyla uçurulmasından bahsetmiyoruz. Her teknolojik üründe mutlaka yabancı parçalar olabilir. Mesele başka. Gelin Milli Muharip Uçakla ilgili devletin resmî sitesinde yapılan açıklamaya bakalım: “TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik İşbirliği Sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.”

Bu uçağın adında neden Türkçe “ğ” harfi kullanılmadı diye eleştiri yapanlar ve isminin Kağan olması gerektiğini söyleyenler var ama belli ki sorun daha büyük. Proje daha baştan bir İngiliz projesi. Ortağı dünya çapında bir İngiliz emperyalist silah tekeli olan BAE Systems. Motoru için geçici olarak Amerikan F110 jet motoru kullanılıyor ama esas tedarik için pazarlık yapılan şirket yine bir İngiliz şirketi olan Rolls Royce.

Bitti mi bitmedi. 2022’de hatta geçtiğimiz yıl bu projede çalışmak üzere İngiltere’de mühendis aranıyor ilanı verildi. Koşullar neydi biliyor musunuz? NATO üyesi bir ülke vatandaşı olmak ve güvenlik soruşturmasından geçmek. Ama Türkiye’nin değil İngiltere’nin güvenlik soruşturmasından! Yani siz Kağan’ı falan boş verin, bu uçağın adını meşhur İngiliz futbolcununki gibi Kane koymadıklarına şükredin!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.