Emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin Dostları Aliağa Nemport limanında: Siyonist, soykırımcı İsrail ile ticareti durdur!

Emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin dostları, 9 Aralık günü Aliağa Nemport limanı önünde bir araya gelerek, İsrail ve Türkiye arasında karşılıklı sevkiyat yapan gemiler aracılığıyla İsrail ile ticaretin son bulması çağrısında bulundu. Filistin Dostları’nın İsrail ile yapılan ticareti teşhir etmek ve ticaretin son bulması talebini vurgulamak amacıyla İstanbul’daki Mardaş ve Gemlik’teki Gemport limanlarında yaptığı eylemden sonra üçüncü durağı İzmir Aliağa’daki Nemport limanı oldu.

Nemport limanında eylem yapılmasının gerekçesi, Medkon Perla ve Medkon Çanakkale gemileri aracılığıyla İsrail’in limanlarına sevkiyat yapılması ve bu sevkiyatın durmaksızın haftalardır devam etmesiydi.

Eylemde söz alan platform sözcüsü, liman işçilerine seslenerek işçilerin emekçilerin yanının Siyonist İsrail değil Filistin halkı olduğunu vurguladı. Emperyalist devletler ve İsrail’in ardında sıraya dizilmiş bir dizi Müslüman ülkelerin Filistin’in boğazını sıkmakta olan İsrail ile ticaret yaparak İsrail’i adeta ödüllendirmekte olduğunu belirtti. Filistin halkının yanındaymış gibi görünüp meydanlarda miting yapan, televizyonlarda sözümona İsrail’e esip gürleyen hükümet ve Erdoğan’ın ikiyüzlü tutumu Filistin Dostları’nın vurguladığı noktalar arasındaydı. Filistin Dostları sözcüsü, gerçekten Filistin halkının yanında olunmak isteniyor ise Filistin halkının en önemli çağrısı olan boykot, yaptırım, yatırımların geri çekilmesi gibi taleplerin uygulanması gerektiğini belirtti. Boykot faaliyetinin geçmişte Güney Afrika gibi görece küçük ekonomilerde bile etkisi olduğunu, İsrail gibi ekonomilerde ise muhakkak etkisi olacağının altı çizildi.

Açıklama, hükümete olduğu kadar aynı zamanda liman işçilerineydi. Filistin Dostları, işçi ve emekçilerin yüzyıllardır düşmanı olan emperyalizmin, Siyonizmin yegâne dostu olduğunu vurgulayarak İsrail’in kazanmasının önünde engel olabilecek ne kadar görev varsa bunların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Liman işçilerine yönelik yapılan en önemli çağrı, tıpkı Belçika’daki liman işçilerinin yaptığı gibi İsrail’e mal taşıyan gemilerin yüklenmemesi gerektiği oldu.

Yapılan açıklama Nemport limanında çalışan, vardiyalarından çıkan işçiler tarafından da ilgiyle karşılanırken Filistin halkının zaferi için mücadele edilmesi, Türkiye’den işçi ve emekçilerin yanının Siyonist İsrail ve emperyalizm değil Filistin halkı olması gerektiği vurgusu ile son buldu.

Türkiye limanlarında Siyonizme karşı tam bir seferberlik!

İsrail ile tüm ticarî ilişkiler kesilsin!

İsrail ile tüm askerî ilişkiler kesilsin!

Türkiye NATO'dan çıksın!

Kürecik ve İncirlik üsleri kapatılsın!

Yıkılsın Siyonist İsrail Devleti!

Nehirden denize özgür Filistin!