Trump topun ağzında

Kimi “metal yorgunluğu”ndan şikâyet ediyor, kimi ise yorulacak kadar bir zaman bile bulamıyor. Trump’ın başkanlık seçimindeki zaferinin tarihe bir “ölü doğum” olarak geçmesi ihtimali basbayağı güçlenmiş durumda. Emperyalist sistemin efendisi ABD kriz içinde kıvranıyor.

Temmuz’un son bir haftası içinde Beyaz Saray’ın iletişim uzmanları olarak en ön planda olan üç kişi tarihe karıştı. Trump, altı aydır yürütülen iletişim faaliyetine çeki düzen vermek üzere Wall Street’ten bir finans uzmanı olan Antonio Scaramucci’yi göreve getirdi. O göreve gelir gelmez, beceriksizliği Amerika’nın alay konusu haline gelmiş olan Sean Spicer istifa etti. Varan bir.

Ardından yeni iletişim uzmanımız bir gazeteciye Beyaz Saray genel kalem müdürü Reince Pribus’un “paranoyak şizofren” olduğunu, Trump’ın danışmanı, “alternatif sağ” (siz bunu “neo-faşizm” olarak okuyun) temsilcisi Steve Bannon’a ise yakası açılmadık cinsel küfürlerle hakaret etti. Gazeteci bunu yayınca da ona sitem etti. İşinin erbabı bir iletişim uzmanı! Reince Pribus işinden ayrıldı, Scaramucci’nin eşi derhal boşanma davası açtı, Trump da atanmasından bir hafta geçmeden Scaramucci’yi görevden aldı! Ne yönetim değil mi?

Bu arada Trump, Adalet Bakanı Jeff Sessions’a kendisinin seçim kazanmak için Rusya ile işbirliği yaptığı iddiasının soruşturulmasını bastırmadığı için saldırmaya başladı. Adamın ilginç bir yöntemi var. Bakanını görevden almak yerine twitter’da yıpratıyor! Anlaşılan bizim Diyanet İşleri başkanı gibi istifa etsin istiyor! Yerine Bekir Bozdağ’ı atayacak herhalde!

Adalet bakanından sonra sırada dışişleri bakanı var gibi görünüyor: Suud-Katar çelişkisinde Trump keskin biçimde Suud’un yanında yer alırken Rex Tillerson arabuluculuğa soyunmuş ve Trump’ın saldırgan ısrarına rağmen konumunu değiştirmemişti. Senato Trump’ın sağlık sigortası alanında Obama’nın “erişilebilir bakım yasası” olarak bilinen ve halka çok kısmi kazanımlar getiren yasasını ilga etme çabasında bir tokat attı. Temsilciler Meclisi ise Rusya’ya yeni ambargo tedbirleri getirerek Trump’a karşı engelleyici bir politika güdüyor.

Rusya soruşturması ise devam etmekle kalmıyor, derinleşiyor. Trump’ın oğlunun Rusya ile görüşmeleri istihbarat ağına yakalanıyor. İfadesine başvuruluyor, ifadenin baba tarafından kelime kelime dikte edildiği ortaya çıkıyor. Damadın başı zaten uzun zamandır belada.

Amerika’nın siyasi sistemi perişan durumda. Buradan hayır da çıkar, şer de. Maalesef sol toplumun önüne bir mücadele programı getirmediği sürece, Trump’ın haline çok sevinmek için bir neden yok. Ama kapitalizmin ağa babasının hali herkese ders olmalı.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2017 tarihli 95. sayısında yayınlanmıştır.