Tank sesiyle uyanmak!

Hasan Cemal Mısır’a gitmiş, Kahire’nin devrimci meydanı Tahrir’de tank üzerine çıkmış, bir güzel resim çektirmiş, bunu da gazetesi Milliyet’te manşet üstü yayınlatmış! Türkiye’nin liberal gazetecilerinin duayeni konumundaki bu köşe yazarının tank üzerine çıkmasındaki ironinin ne çok boyutu var! Biri Hasan Cemal’in 12 Eylül hakkındaki iki ciltilik kitabının ilk cildinin başlığının “Tank Sesiyle Uyanmak” oluşu.

Ama bundan daha önemlisi, bu seçkin şahsiyetin bütün siyasi kariyeri göz önüne alındığında tank üzerine çıkmasının iyice gıdıklayıcı olması. 60’lı yıllarda solcu iken Doğan Avcıoğlu’nun izleyicisi idi Hasan Cemal; yani, ordu darbesi yoluyla devrim yapacak, halkı kurtaracaktı. Sonra 80’li yıllarda liberal oldu, 90’lı yılların başında Cumhuriyet gazetesinde darbecilere (yani eski yol arkadaşı İlhan Selçuk’a) darbe yaptı, yaklaşık bir yıl boyunca gazeteyi (kurucularının mezarlarında dönmesine yol açacak biçimde) liberallerin arpalığı haline getirdi. Sonra darbeciler gazeteyi geri aldılar da Türkiye tarihinin bu anormalliği sona erdi. Hasan Cemal sonra da, sanki herkes solcu olunca kendisi gibi darbeci olurmuş gibi, bütün solun özeleştirisiymiş gibi, özeleştiri yapıp darbeciliği eleştirdi. İşte şimdi tank üstünde resim çektiren bu şahsiyet.

Peki, Avcıoğlu, İlhan Selçuk,Hasan Cemal ve diğerleri bu ilerici darbe fikrinde kimden esinlenmişlerdi? Tabii ki, 1952’de Mısır’ın başına geçen Nasır’dan. Şimdi Hasan Cemal Nasırcı “sosyalizm” fikrini terk ettikten 30 yıl sonra gidiyor tam da Nasır’ın ordusunun tankının üzerinde resim çektiriyor.

Ama ironilerin şahı, burada bütün liberallerin çelişkisinin cisimleşmesidir. Hasan Cemal yabancı bir ülkede yabancı bir ordunun tankının üzerinde izinsiz resim çektirmiş. Türk ordusunun tankına nasıl yabancı da olsa, yerli de, hiçbir sivil yanaşamazsa, bundan sadece on beş gün önce Mısır ordusunun tankına da yaklaşılamazdı.Nasıl oldu da çıkabildi peki Hasan Cemal tankın üzerine? Devrim sayesinde! Yıllardır devrime atıp tutan, devrimlerin tarihi saptırdığını, mutlaka diktatörlüğe yol açacağını, ondan hayır gelmeyeceğini ileri süren liberallerin duayeni devrim sayesinde gençlik düşüne kavuşuyor!

Genç Hasan Cemal kıskanırdı! O Türk tankının üzerine çıkıp devrim yapamamıştı. Yaşlı Hasan Cemal olmuş bitmiş Mısır devriminin sayesinde tank üzerine çıktı. Geç olsun, güç olmasın!