Rüşvetin belgesi mi olur denirdi şimdi yasası çıkıyor

Rüşvetin belgesi mi olur denirdi şimdi yasası çıkıyor

AKP’nin torba yasasından KHK’lı ve güvenlik soruşturmasından geçemeyen doktorlar için rüşvet tarifesi çıktı. AKP’nin meclise sunduğu torba yasanın 5. maddesi, KHK’lı veya güvenlik soruşturmasından geçemeyen doktorların özel sektörde çalışmasını engellediği için tartışmaya neden olmuştu. Türk Tabipleri Birliği, hiçbir yargı kararına gerek duymaksızın, jurnallere ve istihbarat raporlarına dayanarak doktorların çalışmasını engelleyen bu maddenin hukuka aykırı olduğunu söylemişti. Meclisteki muhalefet partileri de maddeye karşı çıktılar.

Yükselen tepkiler üzerine AKP, 5. Maddeyi değiştirmek için harekete geçti. Meclisteki diğer partilere yaptıkları bilgilendirmede KHK ile atılan doktorların SGK’ya bağlı özel hastanelerde çalışabileceği, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin ise 450 gün bekleyerek ya da pratisyen hekimler için 75 bin, uzman hekimler için 125 bin liralık tazminatı ödeyerek özelde işe başlayabileceği belirtildi.

Hukuki bağlayıcılığı olmayan istihbarat raporlarına ve jurnallere dayandırılan güvenlik soruşturmaları ile doktorlar hak ettikleri ve ehil oldukları işi yapabilmek için “zorunlu hizmet tazminatı” kılıfı altında hava parası ödemeye zorlanıyor. Daha önce yine KHK’lar ve tutuklamalara ilişkin parayı verenin kurtulduğu milyonlarca dolarlık bir “FETÖ borsası” kurulduğu bizzat AKP’li milletvekilleri tarafından dillendirilmişti. Tabii ki iddia sahiplerinin bunu kanıtlaması istenmiş ancak Türkiye siyasi tarihinde yer etmiş meşhur “rüşvetin belgesi mi olur” sözü tekrardan gündeme gelmişti.  

Şimdi AKP’nin yasa önerisi ile devlet bir rüşvet tarifesi ilan etmiş oluyor. Yani rüşvetin yasasını çıkarıyor. Eğer doktorların mesleklerini yapmaya engel bir suç işlemişlerse bunun kararını verecek olan mahkemelerdir. Yok, eğer bu doktorlar ehil ise ve mesleklerini yapmalarına engel bir suç işlememişse o halde bu kişilerin doktorluk yapmalarını engellemek suçtur. Devlet idaresinde, bir kişinin yapmakla mükellef olduğu görev için ayrıca para istemesinin adı ise rüşvettir.