Polat Tower “rezidanları” ve Beylikdüzü AVM işçileri

Beylikdüzü’nün AVM işçileri yangında ölmeyip binayı bitirselerdi, o bina muhtemelen “akıllı bina” olacaktı. O binada iş yapan büyük markalar ve müşterileri asla bir yangında zarar görmeyeceklerdi.

“Rezidans” Batı dillerinde “ikamet edilen yer” demek. Aynı kökten gelen bir başka kelime daha var, ama Türkçe’de kullanılmıyor: “rezidan”. Bu kelime ise “ikamet eden” demek. Kısaca bir yerin “sakini” diyebiliriz. İstanbul Beşiktaş’taki Polat Tower Rezidans’taki stüdyo tipi dairelerin sakinlerine “rezidan” demek doğrusu çok yakışır.

İşte bu Polat Tower’da elektrik kontağından yangın çıktığında, bütün Türkiye bu binanın “akıllı bina” olduğunu, yangın başlar başlamaz binanın içerideki sistemleri kapattığını, gaz akımını kestiğini, böylece içeride olası bir gaz sıkışması ve patlamasına olanak bırakmadığını, içeriye ters basınç vererek dumanın bina içine yayılmasını engellediğini vb. vb. öğrendi. Akıllı bina kendi yangınını kendi durdurmuştu.

Ne güzel! Nasıl da ilerliyoruz! Teknoloji insanlığı kurtarıyor. Yalnız “büyük insanlık” mensubu olabilmek için maalesef Polat Tower “rezidanı” olmak gerekiyor. Şayet, bundan aylar önce İstanbul Beylikdüzü’nde olduğu gibi, bir AVM inşaatında çalışan bir taşeron işçisi iseniz ve gece kalabalık çadırlarda it gibi kıvrılarak uyurken yine elektrik kontağından yangın çıktığında, kanunen varolması gereken ikinci çadır kapınız neredeyse mühürlendiyse yanar gidersiniz.

Polat Tower Rezidans’ta yangın çıktığında dumanın içeriye girmesini engelleyen sistem var. Beylikdüzü AVM Rezidans’ta yangın çıktığında insanın dışarı çıkmasını engelleyen sistem var!

Taraf gazetesi habere şu manşeti koymuş: “Akıllı sistem Polat Tower’ı kurtardı”. O öyle kastetmiyor ama “akıllı sistem” dediği aslında kapitalist sistem. Parababalarına, kodamanlara, şöhretlere ve burjuvazinin avanesine yanmaz bina armağan ederken, başbakanın diliyle “ayak takımı”na, işçiye, emekçiye yanmayı garanti ediyor!

İşin en ironik yanı da şu: Beylikdüzü’nün AVM işçileri yangında ölmeyip binayı bitirselerdi, o bina muhtemelen “akıllı bina” olacaktı. O binada iş yapan büyük markalar ve müşterileri asla bir yangında zarar görmeyeceklerdi.

Ben yanmasam, sen yanmasa, işçi yanmasa, “rezidan”lar nasıl kurtulurdu yangınlardan?