Özgül hafiflik

Resmi ünvanı ile söyleyecek olursak, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, kadınların iffetine takmış. Özellikle de kalabalık içinde gülmelerine, kahkaha atmalarına pek içerliyor anlaşılan. Bir hükümet sözcüsünün bu kadar alçalması, ancak o hükümetin fıtratı ve kıratının bir göstergesi olarak okunabilir. Böyle bir hükümetin içinde, kendisinin “özgül ağırlığı” olduğunu söyleyecek kadar zavallılaşan birinin de böylesine özgül hafiflik göstermesi gayet anlaşılır olur.

Bunlara bakıp bakıp “ileri demokrasi” getireceklerine inananlar, Türkiye’nin geleceğini parlak bulanlar, Murat Belge’ler, Ahmet İnsel’ler, Ömer Laçiner’ler, Ali Bayramoğlu’lar, Ahmet ve Mehmet Altan’lar ve daha niceleri niceleri yine de affedilebilirler, çünkü onlar erkek! Ya bunların kadın versiyonlarına ne demeli? Oya Baydar'lar, Nilüfer Göle’ler, Aslı Aydıntaşbaş’lar, Gülay Göktürk’ler ve onlar gibi düşünen binlerce liberal, laik, ilerici, hatta geçmişte sosyalist olmuş kadın! Buyrun bakalım, şimdi bol bol gülün! Birazının da kendi halinize olduğunu unutmadan!

Bu arada Bülent Arınç, battıkça batıyor. Kadınlar, hatta kargalar bile ilk sözlerine güldü diye kızmış, bu sefer de üç-beş şöhretin hayatının başka yanlarına saldırarak demagoji ile işin içinden çıkmaya çalışıyor. Onlara siz mutsuzsunuz diyerek hayatın nasıl yaşanması gerektiği konusunda kendi anlayışını bütün topluma dayatmaya çalıştığını bile fark edemiyor. Bundan daha önemlisi, kendi hayat tarzında kadınların mutluluktan bulutların üzerinde dolaştığı türünden en hafif terimle sahtekâr ve ikiyüzlü bir varsayımı el çabukluğuyla tartışmanın içine sokuşturuyor. Gülmeyi yasaklayarak mı mutlu edeceksiniz kadınları?

Bütün söylenenlerin toplamından bir Bülent Arınç yasası türüyor: kalabalık yerlerde kahkaha atan kadınlar mutlu olamaz!

Toplumsal ve siyasi çelişkiler biriktikçe birikiyor, Bülent Arınç. Bu halkın sadece Tayyip Erdoğan’a değil topunuza başını kaldırıp güle güle demesinin günü yaklaşıyor. Bakmayın siz geleneksel söyleyişe: “güle güle” falan gitmeyeceksiniz. Ama biz, arkanızdan kadınlı erkekli hepimiz kahkahalarla güleceğiz.

Son gülen iyi güler!