Mısır İçişleri Bakanlığı: "Sevgili Devrimciler"

Mısır 21. yüzyılın şimdilik en büyük devrimi olan 25 Ocak devriminin 2. yıldönümünde yeniden sokaklarda. Ülkenin hemen hemen bütün büyük ve orta boy kentlerinde gösteriler yapılıyor. Ama atmosfer o kadar gergin ki, birçok yerde devrimci kitleler devlet binalarını basıyor, polisle çatışıyor, iktidardaki Müslüman Kardeşler’in binalarını hedef alıyor.

Kahire’de bütün gün hem Tahrir meydanının kıyısında, hem Başkanlık Sarayı önünde, hem de başka devlet binalarında polisle göstericiler çatıştı. İşçi mahallesi Şubra’dan hareket eden ve en az 20 bin kişinin katıldığı Tahrir yürüyüşüne Müslüman Kardeşler’in web sitesi İhvan online binasından saldırı olunca kitle de binayı taşa tuttu.

 

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de El Menşia polis karakolu binlerce gösterici tarafından sarıldı. Göstericiler “İçişleri Bakanlığı haydut yuvası” sloganını attı. Polis karakolun kapılarını zincirleyerek kendini savunmaya çalıştı.

Süveyş’te halk vilayet binasını bastı. Çatışmalar akşama saatlerine kadar sürdü. İsmailiye’de vilayet binasının cephesi mahvolmuş durumda, halk binaya girmeye çalıştı. İşçi kenti Mahalle el Kübra’da göstericiler belediye binasını taşladılar. Hemen hemen her yerde halk, devleti simgeleyen binalara büyük bir öfke ile saldırıyor. Bazı yerlerde de Müslüman Kardeşler’e ait binalar yakıldı.

Bunun üzerine mizah tarihine geçecek bir olay yaşandı. Mısır İçişleri Bakanlığı resmi Facebook sitesinde şöyle bir mesaj yayınladı:

“Sevgili devrimciler,

İstediğiniz kadar protesto etmek, fikirlerinizi ifade etmek hakkınızdır. Polis binalarına sabotaj veya saldırıda bulunmaktan kaçındığınız sürece, sizinle bizim aramızda herhangi bir çatışma olmayacaktır.”

“Sevgili devrimciler”! Devrim devrimin düşmanlarını nasıl adam ediyor, nasıl yola getiriyor!

Tabii bir de devrim kampının içine karışmış, ama devrimi engellemek isteyen güçler var. Asıl onlardan korkmak lazım. Mahalle el Kübra “Halk rejimi devirmek istiyor!” diye bağırıyor. Kahire’nin işçi mahalleleri Şubra ve İmbaba “Halk rejimi devirmek istiyor!” diye slogan atıyor. Mısır’ın en köklü gazetesi El Ahram’ın ifadesiyle “hınca hınç dolu Tahrir’de kitleler ‘Halk rejimi devirmek istiyor!’ sloganını atıyor.”

Ama geçen yıl Mayıs ayında başkanlık seçimlerinde aday olan, Müslüman Kardeşler’den ayrılma, şimdi Güçlü Mısır Partisi’nin başkanı olan Abul Fotuh “Halk rejimi devirmek istiyor!” ve “Büyük Mürşidin hâkimiyeti kahrolsun!” (bu “Büyük Mürşit” Müslüman Kardeşlerin dini lideri Muhammed el Badie) sloganlarını reddettiğini açıklıyor aynı gazeteye. Artık 25 Ocak 2011’de değilmişiz ve kendisi ve partisi rejimi devirmek değil ıslah etmek istiyormuş!

Gölge etmeyin, başka ihsan istemez!