Emperyalizm rahip Brunson’ı çıkardı Naci Ağbal’ı atadı

Emperyalistler tek adamın yetkileri elinde topladığı sistemle gayet iyi geçiniyor. ABD emperyalizmi rahip Brunson’ı ev hapsine çıkardı. Yakında tamamen serbest bırakıldığını da görebiliriz. Emperyalist küresel sermaye de öteden beri Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ı ekonominin başında görmek istiyordu. İstediğini aldı. Berat Albayrak’ın Maliye ve Hazine Bakanı olmasına parasını çekerek karşılık verdi. Nihayet bir kez daha parayı veren düdüğü çaldı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na maliye eski bakanı Naci Ağbal atandı.

Amerikan başkanı Trump, geçtiğimiz hafta Türkiye’de tutuklu bulunan rahip Brunson için tivit atarak “rehine” ifadesini kullanmış ve serbest bırakılmaması halinde bunun bir “rezillik” olacağını söylemişti. Mahkeme Brunson’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. ABD senatosundan 6 senatör “Türk hükümeti ABD vatandaşlarını haksız yere tutuklamaya son verene dek” Türkiye’ye döviz kredisi verilmesinin engelleyecek bir yasa tasarısı sundu. Peşinden ABD Senatosu ve temsilciler meclisi F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimini durdurması bir yasa tasarısında uzlaştı ve tasarı kongreye taşındı.

Nihayet mahkeme bir hafta önce verdiği karardan çark ederek Erdoğan’ın terörle ilişkili dediği Brunson’ı ev hapsine çıkardı. Gerekçe olarak Brunson’un sağlık sorunlarını gösterdi. Ama tahliyenin esas sebebi Brunson’ın değil Türkiye ekonomisinin sağlık sorunları oldu. Bir süredir tırmanış halinde olan döviz, Merkez Bankası’nın sermaye çevrelerinin beklentisinin aksine faiz arttırmaması yüzünden rekora doğru koşmaya başlamıştı. Brunson kararı sadece doların 4.80’e doğru geri gelmesine neden olmadı aynı zamanda Halkbank hisseleri de yüzde 12’ye kadar değer kazandı. Çünkü herkes biliyor ki rahip için rehine kavramını kullanan ABD elinde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı rehin almış durumda. Amerikan hazinesi bu davayı gerekçe göstererek Halkbank’a milyarlarca dolar ceza kesme inisiyatifini elinde tutuyor. Brunson’ın ev hapsine çıkması bir süre daha ABD’nin elindeki kozu oynamayacağını düşündürmüş olacak ki para babaları Halkbank hisselerine koştu.

Elinde Türkiye’ye karşı bir çok koz bulunduran Amerikan emperyalizmi hala tatmin olmuş değil. Amerikan Dışişleri Bakanı Pompeo bu kararı iyi ama yetersiz buldu. Ekonomi dolara bağımlı, Milli Savunma Bakanı Amerikan liyakat madalyalı olunca ABD kredi musluklarını sıkıp ve F-35’leri bağlayınca istediği kapıyı açabiliyor. Naci Ağbal’a devlet bütçesinin teslim edilmesi yani fiilen maliyenin başına geçirilmesinin küresel sermaye ve yerli acentelerinde yarattığı memnuniyet de hiç iyiye alamet değil. Bu memnuniyetin sebebi devlet bütçesinde eğitime, sağlığa ve sosyal harcamalara ayrılan payın azaltılacak olması. Naci Ağbal tercihi, Erdoğan’ın halka kemer sıktırıp, küresel tefecilere faiz ödemeye odaklanacağını gösteriyor. Yani küresel sermayenin etekleri zil çalarken emekçi halk için alarm zilleri çalıyor.

İşte istibdad bu! Emperyalistler için mahkeme kararıymış, halkın çıkarıymış önemli değil. “Tek adam”ı parayla ya da düpedüz tehdit ve şantajla ikna etmek yeterli.