"Cumartesi Pazar da sömürelim!"

Doğrusu gerçeği görmek lazım! Bunlar şaka değil burjuvazinin has planları! Bunlar plan olarak tozlu raflarda da, doymak bilmez patronların çirkin rüyalarında da kalabilir, AKP’nin yeni döneminde vahşice uygulamaya da konulabilir. Her şey emekçilerin planlarına ve mücadelesine bağlı, onların örgütleri olan sendikaların ve onlardan yana siyasi parti ve örgütlerin direnişine bağlı!

Bilindiği üzere AKP’nin bakanları bu aralar pek bir yaratıcı! Kâh birinin aklına bir orijinallik(?) geliyor kâh diğerinin. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in saçmalamalarına henüz alışmışken, bu kez de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çıktı piyasaya. Neymiş efendim mesai saat sabahın altısında başlansınmış! Bak bak bak! Bitti mi? Bitmedi! Bir de cumartesi de çalışılsınmış! Başka bir arzunuz?

 

Bakan ağzındaki baklayı da çıkarıyor, fiilen durumun zaten böyle olduğunu söylüyor. Evet, işçi sınıfı ülkemizde pek çok yerde 200 yıl öncesinin iş koşullarında çalıştırılmakta. Günde 14 saat çalıştırılan mı istersiniz, fabrikalara kilitlenip 24 saat çalıştırılan mı dersiniz, Pazar tatili nedir bilmeyen mi dersiniz… Koşullar tam bir felaket! Bir de üstüne üstlük tek kuruş para alamadan çalışanlar dahi mevcut.

Bu durumda istifa etmesi gereken bir bakan, çıkıp utanmadan “Fiili durum bu, bunu resmiyete geçirelim.” diyor. Hemen ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ durumu insan sağlığına uygun bulduğunu ifade eden bir açıklama yapıyor. Bozacının şahidi şıracı!

Ama sanırız en güzel tepki patronlardan gelmiş! Milliyet’in internet sitesinde bakın neler yumurtluyorlar:

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Sonuna kadar destekliyorum. Türkiye'nin verimli ve çok çalışan bir ülke olması gerekiyor. ABD bu şekilde çalışıyor. Biz onlardan çok mu ileriyiz ki, bu kadar tatil yapıyoruz. Ben de her gün 06.30'da işe başlarım.
Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Yıllarca saat 06.00'da uyandım. Birkaç yıldır yaşın da verdiği sebeplerden dolayı 07.00'de uyanıp, işbaşı yapıyorum. Başbakan bile birkaç saat uyuyor. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar uyunmalı

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: Bir patron olarak Cumartesi değil, Pazar günleri de çalışılsın isterim. Hayatım boyunca 7'yi 1 geçe kalktığımı hatırlamam. Mesai saatleriyle bu şekilde oynamak yerine, daha verimli ve enerji kaynaklarını da daha etkin kullanacak başka öneriler bulalım.
Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir: Ben çalışma saatlerinin uzamasından yanayım. Cumartesi günü Türkiye çalışmalı. Cumartesi kamu dairelerinin de çalışması taraftarıyım. En azından saat 14.00'e kadar. Türkiye'nin bütün sıkıntılarından kurtulması için üretmesi gerek.

Buyrun, burdan yakın der gibi! İşte sınıf çelişkisi ve devletin konumu! Anlamak istemeyenlere en güzel örnek. Aynı günlerde sokaklarda emekçilere uzatılan mikrofonlarda “Şaka mı bu?” cevabı alınıyordu.

Doğrusu gerçeği görmek lazım! Bunlar şaka değil burjuvazinin has planları! Bunlar plan olarak tozlu raflarda da, doymak bilmez patronların çirkin rüyalarında da kalabilir, AKP’nin yeni döneminde vahşice uygulamaya da konulabilir. Her şey emekçilerin planlarına ve mücadelesine bağlı, onların örgütleri olan sendikaların ve onlardan yana siyasi parti ve örgütlerin direnişine bağlı! Biz mücadeleden yanayız, direnişten yanayız. Üstelik sadece mevcut durumu korumak niyetinde değiliz. Politikamız da var: Ücretlerde azalma olmadan, altı saat çalışılsın ama dört vardiya olsun, sokakta işsiz kalmasın! Bakın bakalım üretim artıyor mu artmıyor mu?