Bir salgın fırsatçılığı daha: Kaymaz halkının yaşam alanına siyanür havuzu

Kaymaz halkının yaşam alanına siyanür havuzu

Koronavirüs salgını tüm Türkiye’yi etkisi altına almışken iktidar halkın sağlığını hiçe sayan uygulamalarına bir yenisini daha ekliyor. Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin Kaymaz mahallesinde yapılması planlanan, TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri’nin ikinci atık depolama tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onayladı. Siyanürlü atık depolama tesisinin toplamda 40 hektar alan içerisinde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli bir gölet olması öngörülüyor.

Çoğunluğu 65 yaş üstü olduğu için Koronavirüs salgını sebebiyle dışarıya çıkamayan mahalle halkı, bu rapordan oldukça geç haberdar oldu. Kaymaz’da 20 yıl önce başlayan madencilik faaliyeti suya ve toprağa salınan siyanür sebebiyle birçok insanın kanser sebebiyle ölümüne yol açtığı belirtiliyor. Mahalleye 500 metre mesafede yapılacak olan bu ikinci gölet de doğal olarak mahalle halkında tedirginlik yaratmış durumda. 20 yıl önce tesisin kurulmaması için eylemler yapıp yolu trafiğe kapattıklarını belirten bölge halkı, şimdi de ikinci atık havuzu yapılmaması için Eskişehir çapında  imza kampanyası başlatmış durumda.

İşçi ve emekçilerin haklarına saldırmak için her türlü krizi fırsat bilen iktidar, bir kez daha kârı insan yaşamının önüne koymuştur. Görece küçük bir alana yapılacak ikinci bir siyanürlü atık deposu halkı zehre boğmak demektir. Şirketlerin siparişleri doğrultusunda hazırlanan ÇED raporlarının geçerliliği yoktur. Halkın sağlığını göz ardı eden bu raporlar kabul edilemez!

TMSF’ye yani devlete bağlı olan bu şirket, insanların yaşadığı ve geçimini sağladığı, hayvanlarını otlattığı bölgenin yakınına siyanürlü atık havuzu yaparak halkın sağlığını hiçe saymaktadır. Salgınla mücadele için halka kolonya ve dua tavsiye eden istibdad rejiminin bu kadar önemli bir işi oldu bittiye getirmeye çalıştığı bu proje derhâl durdurulmalıdır!

İmza kampanyasına aşağıdaki linki tıklayarak destek olabilirsiniz.

https://www.imzakampanyam.com/KAYMAZ'DA-SIYANUR-HAVUZUNA-HAYIR-imza-kampanyasi?fbclid=IwAR1aYJMoUZCqZ8yTZa_PwchoZwrk-yNhCcUg_2HVpORg29ubB3VOr-QYAuc