AKP hamasetinin bilançosu: Dövizi ucuza topladılar, İslami bankaların bile döviz mevduatları arttı!

Dolardaki yükseliş, Erdoğan'ın ve AKP iktidarının vatandaşı göreve çağıran hamasi siyasetiyle bir süre yavaşladı, hatta geriledi. Ancak ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımı kararının ardında dövizde ateş yine yükseldi. Dolar 3,50'yi geçti. Böylece döviz büroları önündeki kuyrukların, döviz bozdurma fişlerine yapılan indirim ve promosyonların da etkisi sıfırlanmış oldu. Dolar yine yükselişe geçtiği gibi doları nispeten düşük seviyelerden kimlerin topladığı ve günler içinde milyarlarca vurgun vurmuş olduğu da ciddi bir tartışma konusu.

Parababaları dolarları toplamış

Dolar bozdurma kampanyasının nasıl büyük bir yalan olduğu Merkez Bankası'nın haftalık verilerinin açıklanmasıyla ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın raporu, 25 Kasım ile 2 Aralık arasındaki haftada bankaların yabancı para mevduatlarının artmış olduğunu gösteriyor. Dolar ucuzlar ucuzlamaz, parababaları piyasayı süpürmüş. Dolar mevduatlarında kayda değer bir azalma yaşanmamış. Özel ve kamu kuruluşlarının bankalardaki dolar mevduatları ise yüzde 0,65 artmış. Bir de doları bozdurup Avro alanlar var. Bankaların yabancı para mevduatlarında Avro'nun artışı çarpıcı. Bankalarda gerçek kişilerin Avro cinsinden mevduatlarında yüzde 1,17 tüzel kişilerin Avro mevduatlarında da yüzde 1,86 artış söz konusu.

İslami bankalarda da döviz mevduatları artmış

Esas çarpıcı olan ise bu durumun İslami bankalarda da aynı olması. Hükümet yandaşı medya, iktidarın döviz kampanyasını iktisadi açıdan eleştiren bazı ekonomi uzmanlarını hedef tahtasına oturtmuştu. Adeta vatan haini ilan etmişti. Ancak konu para olunca yandaş cephede de vaziyetin farklı olmadığı ortaya çıktı.  Katılım bankalarında mevduatı olan vatandaşlar dolarlarını bozdurup Avro hesaplarını yüzde 1,11 oranında (12 milyon dolar karşılığı) arttırmışlar. Bir 12 milyon dolar karşılığı Avro da İslami bankalarla çalışan özel ve kamu kuruluşların hesaplarında artmış görünüyor. Katılım bankalarının Dolar, Avro ve diğer yabancı paralardan oluşan mevduatlarının toplamında da yüzde 1,17'lik (400 milyon lira karşılığı) artış söz konusu.

Duygu sömürüsüyle vatandaşın birikimlerini sömürdüler

Erdoğan'ın çağrısı ile üstüne düşeni yapmak için döviz bürosuna koşan duyarlı ve vatansever vatandaş belki de elindeki son birikimleri zarar etme pahasına bozdururken, bozdurduğu dövizlerin ucuza toplanacağından habersizdi elbette. Tabii ki AKP'li ya da değil uyanık parababalarının Avro'ya yatırım yapacağından da... Güya Türk lirasının değerini yükseltmek için vatandaşı seferberliğe çağıran kampanyanın büyük bir yalandan ibaret olduğu apaçık ortada. Ne vatan sevgisinin ne de İslam inancının serbest piyasanın kârdan başka kural tanımayan dünyasında etkili olabildiğini gördük. Serbest piyasa sayesinde parababaları, AKP iktidarının duygu sömürüsü sayesinde, emekçinin, küçük esnafın, çiftçinin yılların emeğiyle yaptığı birikimlerini sömürdüler.

AKP'nin hamaseti değil emekçinin siyaseti: Döviz yasaklansın!

Devrimci İşçi Partisi'nin aynı dönemde yayınladığı "Emekçi halkın krizden çıkış programı"nın önerisi işte bu gerçeğe dayanıyordu. Duygu sömürüsüyle ya da hamasetle değil, somut ve radikal önlemlerle her geçen gün emekçinin sofrasındaki ekmeğin küçülmesine neden olan döviz spekülasyonuna radikal önlemlerle son vermeye çağıran DİP Merkez Komitesi bildirisi gayet açık: "Bankalardaki tüm döviz hesapları emekçi halkın denetimine açılmak üzere şeffaflaştırılmalıdır. Halka çağrıların yapıldığı dönemlerde kimlerin ne kadar döviz stokladığı açığa çıkarılmalıdır. Dolar, Avro ve tüm döviz işlemlerinde serbestlik kaldırılmalıdır. Tüm döviz işlemleri devlet kontrolü altına alınmalıdır. Bir halkın kaderi parababalarının ve yabancı sermayenin kâr arayışının insafına terk edilemez."

 

Emekçi halkın krizden çıkış programı için yukarıda resme ya da bu linke tıklayın.