Tarkett işçileri patronun açlık ücreti dayatmasına karşı grevde!

Tarkett işçileri patronun açlık ücreti dayatmasına karşı grevde!

İstanbul Tuzla’da bulunan Deri Organize Sanayi Bölgesindeki Tarkett Zemin Kaplamaları fabrikasında Petrol-İş sendikasında örgütlenen işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun “zamsız çalışın” dayatmasına karşı 18 Eylül’de greve çıktılar. Tarkett işçileri patronun lütuf gibi önerdiği açlık ücretlerini kabul etmiyor, kararlılıkla grevini sürdürüyor.

Tarkett işçileri iki yıllık bir mücadelenin sonucunda Petrol-İş Gebze şubesinde örgütlendiler. Tarkett işçileri sendika için yeterli sayıya ulaştıktan sonra yetki başvurusunda bulundular. Patron sendikanın yetki başvurusuna itiraz etti ve mahkeme sonuçlanıncaya kadar işçileri sendika üyeliğinden istifa ettirmek için baskı yaptı. Baskı ve mobbinge karşı geri adım atmayan Tarkett işçileri sendikal yetkinin kesinleşmesiyle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başladı. İşçileri sendikadan istifa ettiremeyen patron, TİS görüşmelerinde işçilere zamsız çalışın dayatmasında bulundu. Tarkett işçileri bu dayatmaya karşı üretimden gelen gücünü kullanarak greve çıktı.

Tarkett grevi krizin faturasını işçi sınıfına kesmeye çalışan sermayeye karşı verilen mücadelenin bir parçası olarak işçi sınıfının mücadele mevziisidir. Tarkett işçileri bu mevziyi kazandığında, grevde ve direnişte olan diğer mevzilerde patronlara karşı güçlenecektir. Çağrımız sermayeye karşı emekten yana olan herkese; az çok demeden bu mevzilere destek verelim, işçi sınıfının mücadelesine omuz verelim.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.