Sumitomo işçisi hakkını grevle kazanacak! Sumitomo grevi kazanacak!

Petrol-İş Çankırı Şubesi’nin örgütlü olduğu Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Tic. A.Ş. işletmesi ile yaklaşık 5 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine, Sumitomo işçileri 29 Mayıs’ta greve çıktı. Grevlerinin 15. gününde Devrimci İşçi Partisi olarak Sumitomo işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunduk. Lastik üretiminin yapıldığı ve yaklaşık 2400 sendika üyesinin bulunduğu Sumitomo işletmesinde çalışan işçiler, insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmek için teklifleri kabul edilene grevlerini kararlılıkla devam ettireceklerini belirttiler.

Japon sermayeli fabrikada işçilerin ürettiği lastikler büyük oranda yurtdışına euro ile satılıyor. Grevdeki işçiler, patronun büyük kârlar elde etmesine rağmen, işçilere Afrika seviyesinde ücret vermek istediği için greve çıktıklarını söyledi. Toplamda yaklaşık 2750 işçinin olduğu Sumitomo’da sendikalı olarak greve çıkan 2400'e yakın işçinin katılımıyla gerçekleşen grev sebebiyle fabrikada üretim durdurulmuş durumda.

Fabrikanın yeni bir ortağı da var. İşçiler fabrikanın yüzde 20 hissesini alarak ortak olan bu patronun işçilerin taleplerine daha fazla direndiğini belirtti. Bunun nedeninin buradaki mücadele sonucundaki kazanımlarının yeni ortağın kendi fabrikalarına sıçrayacağı korkusundan kaynaklandığını söyleyen işçiler, mücadelelerinin bölgede çok önemli ön açıcı bir örnek olacağının farkında olduklarını dile getirdi. Sumitomo işçisinin haklı mücadelesi zafere ulaşıncaya dek grev bayrağı fabrikada dalgalanmaya devam edecek. Sumitomo işçisi kazanırsa öncelikle bölgedeki tüm işçiler ve emekçi halk da kazanacak. Sumitomo işçilerinin bu haklı grevine tüm halkımızı sahip çıkmaya, dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz!