Sivas’ta direniş rüzgârı: RC Endüstri işçileri kazanacak!

Sivas’ta Ahmetturangazi OSB’de bulunan RC Endüstri Ulaşım Araçları A.Ş fabrikasında DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikasında örgütlü işçilerin direnişi sürüyor.

Sivas’ta Ahmetturangazi OSB’de bulunan RC Endüstri Ulaşım Araçları A.Ş fabrikasında DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikasında örgütlü işçilerin direnişi sürüyor. Nakliyat-İş sendikasının 1 Mart’ta çoğunluğu sağlayıp bakanlığa yetki başvurusunda bulunmasının ardından, sendikal örgütlenmeyi kırmak isteyen RC Endüstri patronu, 4 Mart’ta sendikal yetkiye itiraz ederek altı işçiyi işten çıkarttı. Sendika düşmanı patron, öncü işçileri işten atarak bu örgütlenmeyi dağıtacağını düşünse de işçilerden beşi 25 gündür fabrika önünde direnişine devam ediyor.

RC Endüstri’nin Sakarya Hendek ve Sivas’taki iki fabrikasında yaklaşık 450 işçi yıllardır asgari ücretlerle, güvencesiz ve işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı çalışma şartlarında çalışıyordu. Üretimden gelen gücünü kullanarak geleceğini kendi eline almak isteyen RC Endüstri işçileri Nakliyat-İş sendikasında örgütlenerek patronun karşısına güçlü bir şekilde çıktı.

Direnişin 20. günü olan 23 Mart tarihinde Nakliyat-İş sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun da içinde bulunduğu sendika yöneticileri işçilerle beraber fabrikaya kapanarak mücadeleye yeni bir boyut kazandırdı. 8 saat süren işgalin sonunda patron tarafı sendika ile görüşmeyi kabul edince fabrika işgali son buldu ve direniş tekrar kapı önüne taşındı. RC Endüstri işçilerinin talepleri çok açık ve net: işten atılan işçilerin işe iadesi, sendikanın yetkili olarak tanınması ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması. İşçilerin kırmızı çizgi olarak gördüğü bu talepler karşılanıncaya kadar direniş devam edecek.