Serel işçileri sendikal haklarına saygı duyulmasını istiyor!

Kristal-İş

Elginkan Vakfı’na bağlı Serel Seramik’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında çalışan işçiler, Çimse-İş sendikasının patron yanlısı tutumuna karşı sendikadan istifa edip Kristal-İş sendikasına üye olmaya başladı. Patron, Çimse-İş sendikasından başka sendika tanımadığını söyleyerek işçilerin istifalarını durdurmak için fabrikada bakım olduğu bahanesiyle 14 Temmuz’da işçileri zorunlu olarak yıllık izne, izni olmayanları ücretsiz izne gönderdi. Aynı zamanda Elginkan Vakfı yönetim kurulu başkanı olan patron Gaye Akçan ücretsiz izin saldırısı ile yetinmeyip başta dört, toplamda 15 işçinin iş sözleşmesini 25/2’den feshetti.

Patronun saldırılarına sessiz kalmayan işçiler 25, 27 ve 29 Temmuz'da fabrika önüne yürüyüş yaparak basın açıklaması gerçekleştirdi, sendikal haklarına saygı duyulmasını talep etti. Patron Gaye Akçan, işçilerin eylem yaptığı esnada Çimse-İş sendikasını ve polisi fabrikanın önüne çağırıp, işçilerin eylemlerini sabote etmeye çalıştı. Fabrika önünde polis ile birlikte işçileri bekleyen Çimse-İş önlüklü kişiler işçilere küfür ve hakaret ederek işçilerin polisle karşı karşıya kalmasını amaçladı. Polis, Çimse-İş önlüklü kişilerin yaptıklarına sessiz kaldı. İşçiler 29 Temmuz'da yaptıkları eylemde fabrikanın asıl sahipleri olduklarını söyleyerek, sendika önlüklü kişilere oyuncak para fırlattı.

Enflasyona ve pahalılığa karşı işçinin yanında duracak sendika isteyen ve anayasal haklarını kullanarak Çimse-İş’ten istifa edip Kristal-İş sendikasına geçen işçiler, sendikal haklarına saygı duyulması konusunda kararlı. İşçiler işten atmalar geri çekilinceye ve sendikal haklarına saygı duyuluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.