Pulver Kimya’da kavga devam ediyor!

Pulver Kimya

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) bulunan Pulver Kimya önünde sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, direnişlerine 4 Ağustos’tan bu yana devam ediyor. Pulver Kimya, çevre dostu toz boya çözümleri sloganıyla kendini tanıtan, bünyesindeki Pulver dışında 4 diğer şirketle birlikte üretim yapan bir fabrika. Gerçekten çevre dostu olup olmadığını bilmiyoruz, ama işçi düşmanı olduğu kesin!

Kendisine bağlı Conta Elastik’te Petrol-İş sendikası çoğunluğu sağlayarak yetkiyi aldıktan sonra Pulver Kimya patronu 3 öncü işçiyi işten attı. Tek sebep işçilerin anayasal haklarını kullanarak, memnun olmadıkları maaşlarını, çalışma koşullarını değiştirmek için sendikayla iletişime geçip üye olmalarıydı. Sendikal örgütlenmenin önünü kesmek için harekete geçen patron gözdağı vermek için örgütlenmede öne çıkan işçileri işten attı. Ancak başarılı olamadı. İşçiler hem fabrika önünde direniş çadırlarını kurdu hem de aynı anda içeride örgütlenme çalışmasına devam ettiler.

İşten atmaların ardından bir şirkette daha çoğunluğu sağladılar. Diğer şirketlerde de başvuru yapacak sayıya yaklaştı. Patronun saldırısı örgütlenmeyi durdurmak içindi. Ama işçilerin birliği bu saldırının önüne geçti. Direniş çadırı her gün vardiya giriş ve çıkışlarında içeride çalışmaya devam eden işçilerin gelip gitmesiyle hareketleniyor.

Ayrı gayrı yok, işçilerin birliği var

İş arkadaşları kadar diğer sınıf kardeşleri de Pulver işçileriyle dayanışma gösteriyor. Çevre fabrikalarda çalışan işçiler, örneğin geçtiğimiz ay patronun işten atma saldırısını fabrikalarını işgal ederek püskürten Smart Solar işçileri, sendikalı oldukları için işten atılan ve yüz günü aşkın süredir direnişte olan Asen Metal işçileri ve sendikaları Birleşik Metal-İş de direniş çadırını ziyaret etti. Pulver patronu öncü işçileri işten atarken belki de yalnızca kendi fabrikasındaki işçilerle karşı karşıya geleceğini düşünüyordu. Ancak işçiler, birliklerinin yalnızca fabrikalarıyla sınırlı olmadığını patrona en iyi biçimde gösterdi.

Pulver Kimya işçilerinin mücadelesi üç arkadaşları da iş başı yapana, beş ayrı şirketin işçileri de sendikalı ve güvenceli olana dek devam edecek! Pulver işçisinin kavgası yalnızca Pulver işçisinin değil, tüm Türkiye işçi sınıfının kavgasıdır. Zaferleri de tüm patronlara gözdağı olacaktır. Pulver işçisi yalnız değildir! 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2022 tarihli 156. sayısında yayınlanmıştır.